Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Airobot haalt 550.000 euro op om dronevluchten veiliger en efficiënter te maken
LRM, IK Invest en Imec investeren in dronetoekomst

Airobot, de Limburgse start-up die actief is in de dronesector en ontstaan is in de Corda INCubator, haalt in een eerste kapitaalronde 550.000 euro op bij de investeerders JK Invest, de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en het istart-programma van imec. Dat extra geld moet dienen voor de verdere ontwikkeling en commercialisering van hun activiteiten. Airobot wil dronevluchten eenvoudig, veilig, nauwkeurig en betrouwbaar maken.

Airobot werd in 2015 opgericht vanuit de overtuiging dat de dronesector veiliger moest en nood had aan betere ondersteuning. De twee managing partners van Airobot, Kristof Beenders en Jan Leyssens, zijn beide ingenieurs met een flinke dosis ervaring in de luchtvaartsector en gepassioneerd door alles wat met drones, technologie en luchtvaart te maken heeft.

In haar opstartfase werd Airobot ondersteund via het istart-programma van imec. Met deze eerste grote kapitaalronde komt er nu 550.000 euro beschikbaar om een versnelling hoger te schakelen. Met hun kennis over drones, sensortechnologie en precisienavigatie hebben Kristof en Jan de nodige bouwstenen in handen om de juiste technologieën te combineren en hun klanten te ontzorgen met oplossingen op maat.

Lieven De Jonge, Head of Smart Manufacturing LRM.
“We zijn blij om een veelbelovend bedrijf in een toekomstbepalende sector te kunnen ondersteunen met het nodige kapitaal. Bovendien verhuist Airobot binnenkort naar Campus Droneport, de bedrijvencampus die inspeelt op de snel veranderende luchtvaartsector. Droneport opent begin 2019 haar deuren en biedt haar bewoners niet alleen kantoren, maar ook een incubator voor start-ups, testfaciliteiten en toegang tot de dronecommunity.”

Mapping
“We bieden voornamelijk professionele gebruikers een end-to-endoplossing”, legt Kristof Beenders, oprichter Airobot, uit. “We stellen de datanoden van de eindgebruiker centraal en zorgen voor een oplossing door hardware-elementen – zoals een droneplatform, camera’s en sensoren – te combineren met zelfontwikkelde software.”

Het dronebedrijf spitst zich voornamelijk toe op landmeettoepassingen. Daarbij vliegt de drone volgens een vooraf gedefinieerde route om overlappende foto’s te nemen van het op te meten gebied. Dat genereert data voor onder andere centimeternauwkeurige orthofoto’s, 3D-modellen en puntenwolken in hoge resolutie. Op basis daarvan worden dan onder andere volumeberekeningen en projectplannen gemaakt. Met de middelen uit deze kapitaalronde zal Airobot binnenkort de commercialisatie van hun Z-mapper aanvatten, een robuuste drone die beelden maakt met precisiesensoren, langer dan dertig minuten in de lucht kan blijven en in vrijwel alle condities kan vliegen. Airobot werkt ook aan de verdere ontwikkeling van de A-mapper, een kleinere surveillancedrone die livebeelden maakt en gemakkelijk inzetbaar is voor snelle en kleinere opdrachten.

Uniforme Europese regelgeving
Drones zijn booming business. Verwacht wordt dat de Europese civiele dronemarkt binnen tien jaar zal doorgroeien tot ongeveer tien procent van de Europese luchtvaartindustrie (ca. vijftien miljard euro per jaar) en tot 150.000 jobs kan creëren tegen 2050.

Kristof Beenders, founder Airobot


“We verwachten dat de afzetmarkt voor drones alleen maar zal blijven groeien  .en de regelgeving geharmoniseerd wordt. Dat biedt heel wat potentieel, vooral op het vlak van software, maar ook analyse en dataverwerking worden op termijn steeds belangrijker”,

Een uniforme Europese regelgeving krijgt momenteel nog vorm. Vandaag zorgt elke lidstaat zelf voor de wetgeving en die is vaak gebrekkig en beperkend. Dat bezorgt bedrijven in de dronesector niet alleen onvoldoende rechtszekerheid voor de uitvoering van hun activiteiten, maar maakt het ook moeilijk om investeerders en klanten aan te trekken. Droneport helpt die regelgeving mee op de politieke agenda te zetten opdat de geharmoniseerde Europese wetgeving voor drones snel in werking kan treden.

© Limburg Startup - LSU 2024