Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Eerste mode-incubator voor mode & accessoires MIA-H opent haar deuren
Hasselt verwelkomt eerste fashiontech-incubator

MIA-H, de Mode-Incubator voor Accessoires Hasselt, opent vandaag de deuren. Het is de eerste incubator in België die zich richt op de markt van mode en accessoires. MIA-H neemt haar intrek in het voormalige Veldemangebouw op de Kempische Kaai in Hasselt. De fashiontechincubator wil de groei van starters op de grens tussen fashion en technologie stimuleren en hen laten doorgroeien binnen de sector. MIA-H is een initiatief van LRM, de Limburgse Investeringsmaatschappij;en stad Hasselt. Het is de negende incubator in het netwerk van Limburgse incubatoren.

Alternatieve grondstoffen en slim textiel zijn hot. Een handtas met zonnepanelen, een jas van fruitafval, een laser in plaats van een schaar of garen van gerecycleerde jeans? Voor velen lijkt het een ver-van-hun-bedshow, in ieder geval niet lang meer als je het aan MIA-H vraagt.

Burgemeester Stad Hasselt Nadja Vananroye:

“In een shopping- en modestad zoals Hasselt mag een mode-incubator natuurlijk niet ontbreken. In een strak en transparant decor biedt MIA-H ruimte aan 50-tal startende ondernemers, ontwerpers, stylisten en studenten met een hart voor mode en accessoires.  We zullen als stad onze verbindende rol spelen.  Zo willen we samenwerken met het Modemuseum van Hasselt om innovatieve projecten op poten te zetten. Ook werden er reeds contacten gelegd tussen MIA-H en Z33, ons kunstencentrum. Z33 is immers een uniek laboratorium en ontmoetingsplaats voor innovatie en experiment binnen de visuele kunsten met bijzondere aandacht voor vormgeving. Net door al deze verbindingen zal Hasselt binnenkort het kloppend mode- en kunstenhart zijn van de Euregio’, zegt de burgemeester. Met de juiste knowhow, motiverende coaching en inspirerende kantoorruimtes wil MIA-H zijn starters laten uitgroeien tot volwaardige spelers in de mode- en accessoireswereld van de toekomst.”

Kruisbestuiving

“We willen met MIA-H een community uit de grond stampen die bedrijven in de mode-industrie samenbrengt. Er moet een kruisbestuiving ontstaan waarbij de starters en groeiers van elkaar leren en elkaar versterken”, legt Myriam Vanheusden, manager van MIA-H, uit. Die wisselwerking mag zich niet beperken tot de incubator alleen. Er moet een verwevenheid met bedrijven, hogescholen en universiteiten kunnen ontstaan, ook ver buiten de grenzen van Hasselt. “De technologie die vandaag voor handen is, dwingt ook de mode-industrie om anders te gaan nadenken, anders te ontwerpen en daar ook anders over te communiceren. Alle bewoners kunnen hier experimenteren met alternatieve productietechnologieën en prototypes creëren om snel en efficiënt te groeien, ongeacht de fase waar ze als onderneming in zitten”, zegt Lore Langendries, MIA-H’s maaklabo-manager.

Van theorie naar praktijk

Het hart van de incubator is een maaklabo van maar liefst 600m² waar de bedrijven gebruik kunnen maken van het materiaal en de machines die MIA-H ter beschikking stelt. Zo kunnen de bewoners hun ideeën ook onmiddellijk omzetten in de praktijk. Fashiontech verwijst immers naar het raakvlak tussen creativiteit en technologie. Tegelijkertijd moet alles ook ecologisch en duurzaam zijn. Verder zijn er kantoren, vergaderzalen en open werkruimtes terug te vinden. Naast de traditionele diensten kunnen bewoners ook gebruik maken van een fotostudio, een tentoonstellingsruimte en een feestzaal met zicht op de Hasseltse jachthaven. MIA-H zal regelmatig lezingen en workshops organiseren met boeiende cases om de bewoners en andere modebewuste zielen te inspireren.

MIA-H verwelkomt niet alleen de typische modeprofielen zoals ontwerpers en stylisten. Van zodra de incubator open is, zal je onder de bewoners ook een jurist vinden die gespecialiseerd is in luxe, kleding en accessoires, of een beginnend communicatiebureau met fotografen, marketeers en branding managers.

“We zijn trots om samen met stad Hasselt de eerste mode-incubator van ons land te openen”, zegt Stijn Bijnens, CEO van LRM. “We hebben de ambitie om MIA-H te laten uitgroeien tot hét kenniscentrum voor kruisbestuiving tussen technologie en mode in België. Het moet een creatieve plek zijn die duurzame mode stimuleert in de Euregio. En omdat we ons met MIA-H op het kruispunt van verschillende sectoren bevinden, verwachten we boeiende crossovers en samenwerkingen met de andere incubatoren”

© Limburg Startup - LSU 2024