Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Studenten UCLL ontwikkelen “Epilepsie-app voor kinderen” en winnen allereerste Moving Minds Award

Op de academische opening van Hogeschool UCLL, woensdagavond 20 september, werd de allereerste Moving Minds Award uitgereikt. In het nieuwe Thor Central Genk en voor een volle zaal van 250 personen, kregen vijf studententeams uit verschillende UCLL-opleidingen de kans om hun Moving Minds project te presenteren. Iedereen in de zaal kon via sms stemmen en zo werd de winnaar de avond zelf bekendgemaakt:  “Assistive technology for children with non-convulsive epilepsy and their environment”. De studenten maakten indruk door hun hoog-innovatieve oplossing voor kinderen met niet-convulsieve epilepsie. Met deze nieuwe ontwikkelde technologie, gebaseerd op een app, is het mogelijk om preventief in te spelen bij epilepsie-aanvallen bij kinderen. En dit is een doorbraak in de zorg voor deze patiënten. De studenten wonnen een geldprijs van 2500 Euro en een 3D-geprinte award op basis van Pukkelpop-bekertjes. Onmiddellijk na de prijsuitreiking maakten de studenten bekend het geld te schenken aan de Epilepsie Liga.

Studenten Verpleegkunde + ICT werken samen
Het multidisciplinaire eindwerk kwam er op vraag van Tim Buckinx, een jonge ondernemer die zelf een kind heeft met absence-epilepsie. Het is al het derde jaar op rij dat UCLL met dergelijke Techniek-in-de-zorgprojecten innoverende toepassingen tot een goed einde brengt. Eerdere blikvangers waren een badkamer voor dementerenden en een app voor reuma-patiënten. En telkens ging het om een multidisciplinaire aanpak waarbij opleidingen uit verschillende domeinen de krachten bundelen.

Professor MD PhD Lieven Lagae onder de indruk
Ieder team had een afgevaardigde peter of meter. Voor het project Epilepsie was dit Professor MD PhD Lieven Lagae van UZ Leuven, tevens President of the European Paediatric Neurology Society: “Het is indrukwekkend dat studenten een technologische doorbraak creëren in zo’n complex veld als epilepsie. UZ Leuven wil deze technologie in klinisch onderzoek laten gaan om later op grote schaal te implementeren.” 

 

Marc Vandewalle, algemeen-directeur UCLL

“Het feit dat studenten Verpleegkunde samenwerkten met studenten Elektronica-ICT was een extra troef en een mooi voorbeeld van de Moving Minds gedachte en het multidisciplinaire onderwijskarakter. Maar ook de andere 4 studententeams hebben indruk gemaakt met hun project.”

De student-winnaars (Verpleegkunde, Elektronica-ICT):

Alexander Bielen, Michiel Pieters, Martijn Festjens, Katrijn Vanmal, Michelle Bertinchamps, Sascha Ennekens, Denise Urlings

Betrokken docenten: Ine Stephani en Bart Jacobs

 

© Limburg Startup - LSU 2024