Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Primeur voor Truiens ziekenhuis dankzji technologie van Blooloc

Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden start met een pilootproject waarbij patiënten een polsbandje krijgen dat alarm slaat als de patiënt bijvoorbeeld valt of op een ongewone plek in het ziekenhuis is. Het gaat om een primeur in de Belgische ziekenhuiswereld.
Door Koen Snoekx

Een patiënt die slecht te been is en ten val komt tijdens een toiletbezoek of een verwarde patiënt die in het ziekenhuis de weg kwijtraakt. Ondanks een hele rits veiligheidsmaatregelen worden zorginstellingen vandaag nog altijd geconfronteerd met dit soort incidenten. Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden start daarom met een pilootproject om met behulp van digitale technieken het aantal valincidenten of situaties waarbij patiënten ronddwalen in het ziekenhuis tot een minimum te beperken. “Het pilootproject is een samenwerking tussen Sint-Trudo, BXO Solutions en het Hasseltse bedrijf BlooLoc, dat gespecialiseerd is in de positionering van mensen of voorwerpen in gebouwen zoals winkels, luchthavens maar ook zorginstellingen”, zegt Peter De Bruyne, directeur ICT in Sint-Trudo. Het project is een primeur in de Belgische ziekenhuiswereld.

Polsbandje
“Patiënten die aan het pilootproject deelnemen, krijgen een gps-tracker in de vorm van een polsbandje”, zegt Dirk Callaerts, CEO van BlooLoc. “Dankzij de tracker kunnen we op elk moment de positie van de patiënt in het ziekenhuis bepalen. Voor patiënten met een bepaald risicoprofiel, zoals bijvoorbeeld mensen die verward zijn, kunnen we op voorhand een veilige zone instellen. Verlaat de patiënt die zone – dat kan een afdeling of zelfs de kamer zijn waar de patiënt verblijft – dan zal er een alarmsignaal verstuurd worden naar de smartphone van de dichtstbijzijnde verpleegkundige, die de patiënt meteen ter hulp kan schieten.” Aan het alarmsysteem kan overigens nog een extra laagje intelligentie toegevoegd worden. “Het systeem kan nog gekoppeld worden aan veiligheidscamera’s, die geactiveerd worden als de patiënt zich in een bepaalde ruimte bevindt. Op die manier kan de situatie nog beter ingeschat worden.”

Trilling

Het polsbandje kan niet alleen ingezet worden voor dwaalpreventie, maar ook om valincidenten van nabij op te volgen. “Het polsbandje kan ook verdachte bewegingen detecteren, zoals een val”, zegt Dirk Callaerts, CEO van BlooLoc. “Wanneer een patiënt uit zijn bed valt, verandert zijn locatie nauwelijks, maar toch kan ons systeem de val detecteren. Het systeem meet immers wanneer een arm van normale hoogte naar de vloer beweegt en detecteert ook de trilling of schok die de val met zich meebrengt. Op die manier krijgt de dichtstbijzijnde verpleegkundige onmiddellijk een bericht op de smartphone als een patiënt uit zijn bed valt, of bijvoorbeeld in de badkamer ten val komt.” Het nieuwe systeem zorgt ook voor een optimalere samenwerking tussen de verpleegkundigen. “Via een app op de smartphone kan het verplegend personeel zien welke verpleegkundige bij de patiënt is en wanneer de oproep afgehandeld is. Zo wordt vermeden dat twee verpleegkundigen op eenzelfde oproep zullen reageren”, zegt Marnix Haesen van BXO Solutions.

Verfijnen
“Valincidenten zijn in alle zorginstellingen een gekend probleem en het Sint-Trudo Ziekenhuis is daar geen uitzondering op”, zegt Danny Van Tiggelen, directeur patiëntenzorg van Sint-Trudo. “Zorginstellingen gebruiken al jaren minder en minder vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals het vastmaken van patiënten aan hun bed. Wij vinden dit een zeer positieve evolutie voor de waardigheid van de patiënt, maar het brengt wel met zich mee dat we maximaal moeten blijven inzetten op valpreventie. Dit nieuwe systeem past dan ook helemaal in onze strategie om valincidenten en de mogelijke schade die dat met zich meebrengt zo veel mogelijk te beperken.” Het pilootproject zal drie maanden duren. “Bedoeling is om het systeem daarna nog te verfijnen om de kans op valse meldingen zo laag mogelijk te houden”, aldus Dirk Callaerts, CEO van BlooLoc.

© Limburg Startup - LSU 2024