Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

“Ik ben sneller op C-mine Crib dan onze mensen in Antwerpen”

 Guy Van Neck uit het Antwerpse en Johan Smeyers uit het Brusselse. Twee ondernemers die de Belgische big cities achter zich lieten om zich te vestigen in C-mine Crib, in het Limburgse mijnlandschap. Zoals Jambers het zou zeggen: wie zijn ze, wat doen ze en wat drijft hen?

Guy startte in 2015 met MobieTrain, een mobiel microlearning platform dat een antwoord biedt op de veranderende wereld binnen Learning & Development. “Medewerkers kiezen nu zelf waar en wanneer ze een training volgen. En dankzij het gebruik van gamification wordt leren zelfs weer leuker.  Ook de voortgang van de gebruikers kan in real time worden opgevolgd, dankzij het dashboard waar al de resultaten en knowledge gaps worden weergegeven. Een aantal grotere winkelketens gebruikt MobieTrain al als trainingstool.”

Johan bevindt zicht met Arkite in een compleet andere sector. “Wij begeleiden en ondersteunen operatoren in de maakindustrie. De interactie tussen mens en machine heb je als bedrijf niet altijd onder controle, maar natuurlijk wil je wel de hoogste standaard. Onze Human Interface Mate bekijkt de handelingen van medewerkers via Augmented Reality, geeft instructies en interageert wanneer nodig. Bijvoorbeeld wanneer ze een stap in het assemblageproces vergeten. De kans op fouten wordt geminimaliseerd, werknemers kunnen hun job efficiënter en kwaliteitsvoller uitvoeren.”

Van de Meir naar de mijnen
“MobieTrain zag oorspronkelijk het levenslicht in Antwerpen, waar ik zelf ook geboren en getogen ben”, vertelt Guy. ‘Mijn co-founder Mireille en ikzelf zijn op een rustige manier begonnen en hadden nog een andere job. We zijn ontstaan als een spin-off van Bare International, een mystery shoppingkantoor op de Meir in Antwerpen, en werkten eerst bij hen op kantoor. Voor Mireille, die in Maastricht woonde, was de verplaatsing naar Antwerpen niet gemakkelijk.”

“Daarnaast waren we op zoek naar kapitaal en werden we geïntroduceerd bij LRM. Na enkele positieve gesprekken, zijn we een samenwerking aangegaan. Dat hield logischerwijze wel in dat we ons in Limburg moesten vestigen. We kwamen uit bij C-mine Crib, een incubator die perfect bij ons paste. In maart 2019 zijn we hier gestart in een kantoortje met een zestal personen. In september breidden we qua ruimte al uit en sindsdien werken we met een dertiental mensen. Daarnaast zijn we ook een kantoor in Lissabon aan het openen, waar onze developmentafdeling zich bevindt.”

De Crib als luxe
“Ik woon daarentegen met mijn vrouw en heel wat kinderen in Meise bij Brussel”, lacht Johan. “Toch heb ik nooit in het Brusselse gewerkt. In juni 2015 ging ik samen met iemand uit het Antwerpse van start met Arkite. We vestigden ons in Berchem. De mensen die we erna aannamen, waren allemaal meer van de regio rond Genk. Ze zaten drie tot vier uur per dag in de auto om in Berchem te geraken. Zo’n waste of time. Vanaf september 2015 zijn we dan verhuisd naar C-mine Crib. Ik ben sneller hier dan onze mensen in Antwerpen.”

“Sinds 2015 zijn we binnen de incubator ondertussen al drie keer verhuisd omdat we bleven groeien. Dat is het voordeel van een incubator: je zit niet vast in een klein kantoortje. De ligging was niet de enige reden om voor C-mine Crib te kiezen. Als start-up heb je de mogelijkheden niet om iemand aan te nemen voor onthaal, secretariaat. En drie keer verhuizen op vier jaar tijd: dat krijg je alleen niet gebolwerkt. De luxe en flexibiliteit die we hier hebben, dat heeft ons zeker geholpen in onze groei.”

It’s all about the people

“Een combinatie van factoren maakt dat een Limburgse incubator voor ons de juiste keuze was”, gaat Guy verder. “Maar op het einde van de dag draait het allemaal om mensen. We zitten hier graag, in een creatieve omgeving die onze medewerkers motiveert en waar ze met gelijkgestemden kunnen samenwerken. Ik denk dat ik voor Johan en mezelf spreek als ik zeg dat we het allebei druk hebben en er niet veel tijd is om met alle communityleden kennis te maken. Maar er hangt hier een vibe die me aanspreekt.”

“Ik volg inderdaad volledig”, zegt Johan. “Op een incubator creëer je een uitstraling die nieuwe medewerkers aanspreekt. De war for talent woedt nog altijd, maar in Limburg valt dat voor ons beter mee dan in Antwerpen. De omkadering van C-mine Crib en LSU helpen echt. Zeker Jasper Olaerts heeft ons actief geholpen met profielen vinden en ons netwerk uitbouwen.” “Wij zitten hier nog niet zo lang, voor ons is dat nog wat zoeken”, vult Guy aan. “De events die in de incubatoren worden georganiseerd, helpen. En mensen zoals Marc Beenders, die actief meedenken en mensen aanschrijven om je als nieuwkomer voor te stellen.”

“Nog een ding dat onze vestiging in C-mine Crib de moeite waard maakt: de aanwezigheid in de Euregio”, sluit Johan af. “Ik heb meerdere klanten in Duitsland, de Duitse en Nederlandse markt ligt vol opportuniteiten. En geloof mij, onze mensen rijden liever naar Duitsland dan naar Zwevegem (lacht). De meeste bedrijven denken tegenwoordig internationaal. Of je dan in Antwerpen of Genk zit, maakt niet zoveel uit. De ondersteuning die we hier krijgen, maakt eerder het verschil dan onze locatie.”

© Limburg Startup - LSU 2024