Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

4 op de 5 Belgische startups verwachten financiële problemen door Covid-19.
De helft van de startups zal in september zonder cash zitten

Uit een enquête onder 194 Belgische startups blijkt dat Corona in 4 weken tijd financiële onzekerheid creëerde voor 79% van onze jonge digitale bedrijven; het aantal startups dat een runway meldt van 0 tot 6 maanden is verdrievoudigd. 62% van de startups heeft brugfinanciering nodig vanwege de impact van Covid-19.

Support Our Startups, die de enquête heeft uitgevoerd, herhaalt zijn oproep aan de regionale en federale overheden van België voor effectieve staatssteun.

Op 6 april lanceerde Support Our Startups een oproep voor financiële steun in de vorm van staatsgaranties (supportourstartups.be). Op maandag 20 april tekenden meer dan 980 startups (bijna de helft van de digitale startups in België) de call.

Support Our Startups heeft deze start- en scale-ups de afgelopen dagen bevraagd en kreeg snel 194 reacties.

Omar Mohout:
“Rekening houdend met de resultaten van dit onderzoek, is een gevoel van urgentie vereist voor alle betrokken belanghebbenden. Te weinig geld hebben is niet nieuw voor onze startups en scale-ups, maar zo’n dramatische fall-out kan ons ecosysteem 5 tot 10 jaar terugbrengen.”

Laten we de resultaten eens nader bekijken:
Impact op inkomsten en fondsenwerving
Startups en scaleups zijn vanaf nul opgebouwd en hebben de afgelopen jaren geen financiële buffer kunnen creëren. Door een gebrek aan activa zijn deze bedrijven vaak niet ‘bankable’, wat ze extra kwetsbaar maakt.

Support Our Startups informeerde daarom naar de impact van Covid-19 op deze twee aspecten.

78,2% van de startups kende in maart een aanzienlijk omzetverlies:
-16,1% rapporteerde een daling van 25 tot 50%
-14,9% een daling van 50 tot 75
-23,6% zag hun omzet dalen met meer dan 75 %

Gevraagd naar de omzetverwachtingen voor 2020:
-20,3% verwacht een daling van 10 tot 25%
-29,9% van de startups denkt dat dit tussen 25 en 50% zal zijn
-22% verwacht een verlies tussen 50 en 75%.

Van de start- en scale-ups die waren begonnen met fondsenwerving toen de Covid-19-crisis begon, rapporteerde 75,4% een negatieve impact. Dit varieert van de verlenging van het tijdschema voor fondsenwerving (24,6%), de noodzaak om (13%) uit te stellen tot investeerders die zeggen dat ze niet bereid zijn om nieuwe investeringen te doen vanwege de huidige omstandigheden (6,5%) of investeerders die zich terugtrekken na ondertekende term sheet (1,4%).

Omar Mohout:
“Start-ups en scale-ups, onze motoren voor innovatie en groei, worden door COVID-19 blootgesteld aan de perfecte storm: inkomstenstromen drogen op, ze worden als niet-betaalbaar beschouwd en hun fondsenwerving vertraagt. De resultaten zijn dramatisch.”

Wanneer het geld niet binnenkomt, heeft dit een diepgaande invloed op de tijd die een startup / scale-up heeft voordat het geld opraakt – de zogenaamde runway. Vóórdat Covid-19 toesloeg waren de runways van de onderzochte startups 24+ maanden (13%), 18 tot 24 maanden (9,8%), 12 tot 18 maanden (29,9%), 6 tot 12 maanden (31, 5%). Slechts 15,2% had een startbaan van minder dan 6 maanden. Door Covid-19 is deze laatste groep meer dan verdrievoudigd tot 49,2%. Dit betekent dat de helft van de Belgische startups in september zonder geld komt te zitten, wat hen verplicht hun activiteiten stop te zetten.

Banen redden met minimale loonsverlagingen
Startups zijn belangrijke scheppers van banen in de economie van morgen. De bedrijven die aan ons onderzoek hebben deelgenomen, hebben maximaal 10 (70,4%), 10 tot 25 (20,1%), 25-50 (7,4%), 50 tot 150 (2,2%) .
Omdat personeel een belangrijke kostenfactor is, werd de startups gevraagd naar hun voornemen om nu of in de nabije toekomst personeel te ontslaan.
Zich realiserend dat de war for talens op vele fronten zal blijven woeden en andere opties zal verkennen om hun runwayste verlengen, geeft 74,9% aan dat ze niet van plan zijn dit te doen als het niet absoluut noodzakelijk is om te overleven, en slechts 4,8% verwacht dat ze moeten hun personeel met 50% of meer verminderen.

Gevraagd naar de impact op het salaris van mensen, zei 60,3% dat ze een salarisverlaging tussen 0 en 15% zouden overwegen; 14,7% denkt aan een salarisverlaging tussen 15 en 30%; 8,1% overweegt een salarisverlaging van 30 tot 50% en 16,9% overweegt een salarisverlaging van meer dan 50%.

Omar Mohout:
“Ik ben onder de indruk van het leiderschap door het goede voorbeeld van deze bedrijven, oprichters en leidinggevenden zijn de eersten die hun salarissen aanzienlijk hebben verlaagd.”

Brugfinanciering
In de enquête wordt ook duidelijk dat brugfinanciering een belangrijke manier is voor startups en scale-ups om de Covid-19-crisis te doorstaan. 61,9% van de bedrijven geeft aan dat ze daar momenteel naar op zoek zijn, zich realiserend dat ze zijn uitgesloten van een groot deel van de crisismaatregelen voor Belgische bedrijven die al zijn ingevoerd.

 

© Limburg Startup - LSU 2024