Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Lore Langendries (MIA-H) wint prestigieuze Henry Van de Velde Awards

In de Brusselse Bozar zijn op dinsdag 30 januari tien Henry van de Velde Awards uitgereikt. Maar liefst vier van deze prestigieuze designprijzen gaan naar Limburgse designers.

Naar goede gewoonte verzamelt de Belgische designwereld zich eind januari in de Brusselse Bozar voor de uitreiking van de Henry Van de velde awards. De Henry van de Velde Awards bekronen sinds 1994 goed design en organisator Flanders DC – voordien Design Vlaanderen – koppelt er telkens een tentoonstelling aan met een voorname rol voor de winnaars in tien verschillende categorieën.

Lifetime Achievement Award

De grootste eer viel Bart Lens te beurt. Hij kreeg de Lifetime Achievement Award; een prijs die enkel voorbestemd is voor een ontwerper of ontwerpstudio die minstens 30 jaar actief is en op zowel economisch, maatschappelijk als cultureel vlak nationaal én internationaal impact heeft gehad. De internationale jury prees Bart Lens voor zijn carrière, visie, consequente aanpak én evenwichtig oeuvre. Ook al is de HVDV Lifetime Achievement Award de belangrijkste carrièreprijs die je in ons land kan krijgen, het betekent allerminst dat Bart Lens op zijn lauweren wil rusten. De jury verwees onder meer naar de rol van Bart Lens in de grote vernieuwing rond Bokrijk en BKRK en daarin wil Bart Lens het verhaal van heden, verleden en toekomst van het vakmanschap nog verder ontwikkelen.

Efficiency Award

De Efficiency Award ging naar de Dubio-baksteen van Roel – it’s a Roel – Vandebeek. Deze ‘klassieke’ baksteen werd voorzien van schaduwlijnen die de illusie van twee of drie dunne gestapelde stenen wekt. Een esthetisch en kostenreducerend idee dat zowel metselaars als architecten ten goede komt. Roel Vandebeek ontwierp deze baksteen voor Nelissen Steenfabrieken.

Design-Led Crafts Award

Misschien wel de grootse verrassing is de onderscheiding voor Lore Langendries die de Design-Led Crafts Award in ontvangst mocht nemen voor haar Tableskin. Een tactiel tafellaken dat ze ontwikkelde voor het West-Vlaamse textielbedrijf Verilin (die als bedrijf met de Company Award werd bekroond). Tableskin – dat naast een tafellaken ook servetten omvat – vertoont een tekening die doet denken aan een harige dierenhuid, een terugkerend thema in het oeuvre van Lore Langendries. De Design-Led Crafts Award is voor de juweelontwerpster ontegensprekelijk een stimulans om de rekbaarheid van haar vakgebied verder te exploreren.

Public Award

Frederik Boonen mag met zijn Studio de derde award op rij op zijn palmares bijschrijven. En wat voor één. De Theomatik, een tafelhulpmiddel om mensen zelfstandig te laten eten met één functionele arm, werd bekroond met de Public Award. Dat betekent dat van alle 18 geselecteerde design solutions die meestreden naar de HVDV Awards, de Theomatik de meeste publieksstemmen achter zich kreeg.

Andere Limburgse genomineerden zoals Vollebak Vennestraat, het totaalconcept door vzw LABO (Linde Hermans, Noortje De la haye, Patrick Reuvis, Jo Klaps, Huub Berger, Peter Firman, Annick de Waal, Nienke Van der Reijden, Hanne Keirse, Gaëtan Coolen, Martine Geladi, Jeff Rutten, Jochen Cypers & Simon Jones) voor Stad Genk moest in de categorie Communication Award de duimen leggen voor het Antwerpse bureau Kastaar en hun rol in de heropening van het Museum Plantin-Moretus. Studio Segers dat met H-bench voor ECO-oh! kans maakte voor de OVAM Ecodesign Award, moest in The Post-Couture Collective haar meerdere erkennen. Dit Antwerpse mode-collectief biedt een nieuwe methode voor de productie van duurzame, betaalbare en gepersonaliseerde kleding.

In de categorie Everyday Life wonnen de kleurrijke en stapelbare Stubs-krukjes van Frank Ternier voor Labt en de Healthcare Award ging naar Coll-Pee, een door Voxdale ontworpen slim toestelletje voor het opvangen van eerste fractie urine. Dat is de eerste 20ml van de plas en uiterst indicatief voor het opsporen van infectieziekten en kanker. De stimuleringsprijs voor jong talent ging naar Industrieel ontwerper Sep Verboom (1990). De jury noemde hem een schoolvoorbeeld van wat de ontwerper de dag van vandaag moet zijn: niet alleen maker en bedenker, maar ook inspirator en connector, en wereldverbeteraar.

Typograve cataloog

De balans voor Limburgs design is eens te meer erg positief. Met vier van de tien Awards wordt het bewijs geleverd dat Wanderful.design meer dan terecht een keurmerk is voor goed design. En laten we niet vergeten dat de catalogus die elk jaar gepaard gaat met de Henry van de Velde Awards van de hand is van beroepestheet en typograaf Geoffrey Brusatto. Vooralsnog het enige #wwwwanderful dat we – voor slechts 14 euro – allemaal mee naar huis kunnen nemen uit de expo die nog tot 15 april te zien is in de foyers van het Paleis voor Schone Kunsten.

Meer info: https://www.wanderful.design/nl/

© Limburg Startup - LSU 2024