Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Mode Incubator klaar voor opening

De titel ‘Stad van de Smaak’ hebben ze geschrapt, maar het imago willen ze eens te meer: op 9 november opent Hasselt mode-incubator MIA-H, waar jonge ontwerpers kantoren kunnen huren, maar ook naaimachines of een oude boor uit de mijnen. Onderdak krijgen de starters in het vroegere Veldemangebouw aan de kanaalkom. De stad legt 250.000 euro op tafel voor 49 procent van de aandelen, de rest neemt de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) voor haar rekening.

Myriam Vanheusden: manager Mia-H:

“Voluit staat MIA-H voor Mode-Incubator voor Accessoires Hasselt. Ik heb zowat alles in de mode gedaan, behalve zelf ontwerpen. Sinds mijn achttiendeben ik hier weggeweest, eerst naar Antwerpen, later over de grenzen. Maar nu ben ik opnieuw neergestreken in Zonhoven. Ik voelde dat ik met mijn kennis en kunde jonge ontwerpers van dienst kon zijn.”

De stedelijke aankoop van het Veldemangebouw mag dan wel omstreden zijn, een veel meer inspirerende locatie hadden startende designers, juwelenmakers en accessoire-ontwikkelaars zich, met uitzicht op de kanaalkom, niet kunnen indenken. “Het is de bedoeling dat ze hier zowel (hoogtechnologische) machines als kantoren kunnen huren. Neem nu bijvoorbeeld het ‘propere’ maaklabo: stofvrij, afgesloten met glas van het vuile gedeelte. Je vindt er onder meer een transferpers om prints op stoffen te drukken, naaimachines, een snijplotter en een machine om leer te ‘slijpen’ zodat je het makkelijker kan stikken. Machines die jonge creatievelingen zich niet kunnen veroorloven”, zeggen burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) en Myriam Vanheusden.

In het ‘vuile’ maaklabo wordt meer met kracht geëxperimenteerd: hier mogen ontwerpers hun creativiteit loslaten op een frees, een bandschuurmachine, een lintzaag of 3D-printers om koper, hout of rubber te printen. “We hebben zelfs een kolomboor van de mijnen gekregen om harde materialen onder handen te nemen.”

Lanceren

“Qua kantoren bestaat de keuze uit open, halfopen achter houten lamellen of volledig afgesloten burelen”, zeggen schepenen Tom Vandeput (CD&V) en Valerie Del Re (sp.a). Vanheusden: “In totaal kunnen we een vijftigtal mensen huisvesten. Wie? Iedereen, zo lang het maar een starter is. Van een idee tot een eindproduct. Dat zullen zeker niet alleen Limburgers zijn, daarvoor is de vijver te klein. We richten ons op de hele Euregio, waar we zowat de enige mode-incubator zijn.”

Gemiddeld rekenen ze erop dat die starters één à twee jaar blijven. “Geen onrealistische timing, want het duurt gemiddeld drie jaar voor je gelanceerd bent. Dit is niet om ons een beetje te amuseren, MIA-H mocht zorgen voor nieuwe jobs in het kader van SALK.”

En het moet vooral niet bij ‘gewone’ kleren blijven, MIA-H mikt op verrassende schoenen, hoeden, brillen, lingerie… Del Re: “We hopen op veel inspiratie en nieuwe productieprocessen, zoals bijvoorbeeld leer van champignons of stof van fruitafval. We zetten ons zeker ook niet af tegen Antwerpen: zij richten zich vooral op mode, wij eerder op accessoires.”

Je moet niet per se een werkplek huren bij MIA-H, starters kunnen ook aankloppen om aan de machines te kunnen. Die worden al verhuurd aan 15 euro. Wat er niet zal zijn: een winkel. “Verkopen doen we hier niet, wel kunnen er wellicht voorstellingen georganiseerd worden.”

Ontmoetingscentrum

Vijf tot tien jaar huist de incubator in het Veldemangebouw, daarna wordt het een ontmoetingscentrum voor de bewoners van de Blauwe Boulevard. Vandeput: “Als hier 4.000 mensen wonen, moeten er ook voorzieningen zijn zoals een kinderopvang en een ontmoetingsplek. Voor MIA-H zoeken we dan een andere locatie. Het was overigens een bewuste keuze om deze incubator niet onder te brengen op de Corda Campus, hier ga je een heel ander soort starter vinden.

© Limburg Startup - LSU 2024