Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Hasseltse drone aan stroomkabel mag de lucht in

De drone Tythus, die via een stroomkabel aan een stroomgenerator hangt, kost 60.000 euro

De droneproducent Dronematrix uit Hasselt heeft de toestemming gekregen om zijn ‘bekabelde’ dronemodel Tythus in Europa te laten vliegen en te verkopen. Het is het eerste Belgische bedrijf dat zo’n attest voor een verbonden drone binnenhaalt. Om een drone te mogen verkopen en in de lucht te laten is steeds een homologatie nodig. Het attest bewijst dat het dronetoestel veilig gebruikt kan worden in de klasse 1A, dronevluchten van het hoogste risico.

De batterijduur van een drone ligt gemiddeld tussen 10 en 20 minuten. Die korte duur is een enorme beperking om drones langdurig in te zetten. Door de drone Tythus via een kabel aan een energiebron te hangen wil Dronematrix dat probleem verhelpen. ‘De drone kan nu urenlang in de lucht blijven’, zegt Philip De Visscher, projectleider bij Dronematrix.

‘Doordat de drone niet langer van zijn batterij afhankelijk is, maar aan het stroomnet (220V) of aan een stroomgenerator gehangen kan worden, kan er stabieler en langer gewerkt worden.’ Dat maakt de drone inzetbaar

voor veiligheidsinterventies van politie of brandweer. ‘Als ze een overzicht nodig hebben bij een ongeval of verkeersopstopping, kan de drone van bovenaf een beeld geven.’

De drone kan ook ingezet worden bij gevaarlijke lekken en gaswolken. Een meer opbeurende taak krijgt de drone op festivals, waar het toestel sfeerbeelden kan maken.

De drone vliegt ook automatisch. Met één druk op de knop stijgt hij op tot de gewenste hoogte. Eenmaal daar kan via een beveiligde beeldtransmissie zowel foto- als videomateriaal verzameld en verstuurd worden, zelfs vanop grotere afstand.

De drone kan ook bestuurd worden met eenvoudige knoppen of een joystick. De zes ingebouwde veiligheidsmechanismen brengen het toestel steeds zonder interventie van de piloot veilig terug naar de basis.

Dronematrix is de eerste dronefabrikant in Europa die zo’n drone op de markt brengt. Het bouwde een jaar lang aan Tythus. Mocht de stroom wegvallen terwijl hij in de lucht hangt, dan zal de drone rustig landen op het voorziene platform. Tythus kost 60.000 euro.

 

© Limburg Startup - LSU 2024