Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Startup Essentials:
Hoe connecteer je me de innovatieve groeibedrijven en de incubatoren
Marc Beenders, Limburg Startup

“Startup Essentials” zijn tips, voor én door onze community waar jij direct mee aan de slag kan.

Een vraag die regelmatig tot bij mij komt is “Marc, ken je geen bedrijf dat apps maakt?” Goed bedoeld uiteraard, maar startups kunnen heel wat meer aanbieden dan een digitale oplossing in de vorm van een applicatie. De bijna 300 groeibedrijven uit de Limburgse incubatoren of meer dan 1000 werknemers die er werken bewijzen dit elke dag.

Connecteren met het startup eco-systeem
Hoe kan je het makkelijkste connecteren met deze bedrijven? Op netwerkevents kom je ze weinig tegen en als KMO is een incubator ook geen natuurlijke habitat. Toch is wederzijdse kennismaking zo belangrijk want er zijn veel win-wins te halen. Startups en KMO’s kunnen van elkaar leren en nog belangrijker: met elkaar zaken doen. Daarom is het belangrijk dat zowel de startup als het gevestigd bedrijf contact met elkaar zoekt. Waarom? Er zijn verschillende goede redenen te bedenken.

Samenwerken met start-ups kan een echte boost geven aan het innovatiever maken van gevestigde (grote) bedrijven. Start-ups zijn wendbaar en flexibel. Ze zijn in staat om creatieve verdienmodellen uit te proberen. Ze weten dus nieuwe ingangen te vinden. Ze worden niet gehinderd door hun legacy. De starters zijn echt gecommiteerd aan hun doel: zonder succes geen loonstrook.

Grote(re) gevestigde bedrijven hebben al klanten. Ze kunnen start-ups daarom toegang tot de markt bieden om producten en prototypes te testen of pilots in de praktijk te brengen. Daarnaast beschikken de ondernemingen over veel kennis; bijvoorbeeld over juridische zaken, communicatie en marketing maar ook over hoe besluitvorming verloopt bij de klant. Bij succes kunnen ze snel opschalen.

Door elkaars business te kennen ontstaan nieuwe mogelijkheden. Vandaag heeft Limburg een sterk uitgebouwd startup eco-systeem waarin je startups vindt in medtech, biotech, ICT, Drones, Agro en Digital Health.

Zoek het als KMO dus niet te ver, maar informeer je naar lokale innovatie mogelijkheden. Het startup eco-systeem bestaat uit alle kennisinstellingen (UHasselt,PXL, UCLL), de werkgeversorganisaties, POM Limburg en de Provincie, de incubatoren, Onderzoekinstellingen zoals IMEC en VITO… spreek hen aan en vraag naar de opties.

De innovatie-subsidie van de Provincie Limburg kan een extra hefboom betekenen om een samenwerking op te zetten.

5 tip om als gevestigd bedrijf goed samen te werken met een startup

TIP 1: Zoek mensen in je organisatie die er plezier in hebben om de verschillen te overbruggen en maak ze verantwoordelijk voor de samenwerking.
Als er iets dat startups te weing hebben, dan is het wel tijd. Ze weten van aanpakken en willen de snelheid erin houden. Het zijn doeners met een duidelijk idee. De corporate besluitvormingsprocedures en bedrijfsprocessen duren vaak te lang. Medewerkers hebben vaak meerdere projecten tegelijk zodat ze hun capaciteit zo efficiënt kunnen inzetten. Start-up’s hebben maar één project. Als het project stil staat, staat de business stil.

TIP 2: Zorg ervoor dat je snelheid kunt faciliteren door de start-up te laten werken met een medewerker met mandaat en een duidelijke opdracht om het project tot een succes te maken.
Het is erg verleidelijk om samen aan de slag te gaan met het uitwerken van de propositie en de technische haalbaarheid van het product. Maar zorg dat je elkaar eerst goed begrijpt. Vraag naar elkaars drijfveren. Wanneer is de samenwerking geslaagd? Hoe gaat ieder bedrijf geld verdienen? Welke tegengestelde belangen zijn er eigenlijk? Wanneer wordt de andere partij echt boos? En hoe ga je dan met elkaar om? Welke termijn hebben jullie beiden voor ogen? Het is verleidelijk om de zaken niet te bespreken: ?We zijn samen toch lekker bezig en kunnen het goed met elkaar vinden?. We denken vaak de ander zijn belangen in te kunnen vullen.

TIP 3: Houd een workshop om elkaars belangen helder te krijgen en schrijf ze uit. Dan pas worden ze expliciet.
De laatste tip lijkt in tegenspraak met de tip om de vaart erin houden, wat zo belangrijk is voor start-ups. Toch hoeft het niet veel tijd te kosten als je een gestructureerde aanpak hanteert. Geloof me; het is de tijd waard. Als je deze stap overslaat komt het vraagstuk op een ongemakkelijk moment terug als de kaarten al geschud zijn.

Tip 4: Schrijf een contract in gewone mensentaal. Vraag de bedrijfsjurist alleen om te bepalen waarover afspraken gemaakt moeten worden maar schrijf deze in gewone mensentaal op?
Er zijn veel start-ups. Als je je ervoor openstelt kun je dagelijks nieuwe bedrijven ontmoeten. Maar als je niet weet wat je nodig hebt is het lastig zoeken. Van de andere kant gezien: voor start-ups zijn grote ondernemingen moeilijk te doorgronden. De organisatiestructuren op websites zijn vaak nikszeggend of achterhaald. Start-ups hebben vaak de ervaring van het kastje naar de muur gestuurd te worden. Dat bedrijven wel enthousiast zijn over hun pitch maar dat ze erna niks meer hebben gehoord.

TIP 5: Kom op de plekken waar je start-ups kunt ontmoeten. Op www.Limburgstartup.be staat een mooi overzicht.
Als je een goede samenwerking hebt opgezet. Benut deze dan ook echt. Vaak vragen start-ups een cash bijdrage om hun valley of death te overbruggen. Maar zijn ze daar wel het beste mee geholpen? Kan je niet meer bijdragen? Houd voor ogen welke doelen jouw onderneming wil bereiken met de samenwerking. Leer van de experimenten die de start-up doet. Leer van de manier van werken en de focus die een goede start-up heeft. (bron: Jan van de Ven, Eneco)

Inspiratie tot samenwerking
Alles begint bij een kennismaking. De Limburgse incubatoren ontvangen je met veel plezier voor een rondleiding en persoonlijke uitleg over hun werking en startups.

Je kan ook concrete stappen zetten om ondergedompeld te worden in de Limburgse startup scene

  1. Word Startup Coach Ondernemen is ook op tijd even stilstaan, nadenken en reflecteren. Een coach kan hierbij heel nuttig zijn. Deel je ervaring aan startups en tegelijkertijd krijg je evenveel enthousiasme en inspiratie in de plaats. Registreer je hier
  1. Laat een startup op stage komen nodig een startup uit om op stage te komen in jouw bedrijf. Zoek raakvlakken en wie weet onstaan er onmiddellijk opportuniteiten. Heb je interesse, contacteer Limburg Startup
  1. Bezoek een incubator en spreek met een aantal startups in specifieke sectoren zoals drones, 3D printing, Virtual Reality, cleantech, healthtech een afspraak maken kan je met Limburg Startup
  2. Laat eens een Raad van Bestuur of Management Team doorgaan in een incubator. Het inspireert ongetwijfeld het hele team!
© Limburg Startup - LSU 2024