Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Center of Health & Care, BioVille, viert 10-jarig bestaan
Health & care-incubator breidt uit met DigiHub en derde vleugel

BioVille, de health- & care-incubator op de universitaire campus in Diepenbeek, viert dit jaar haar tienjarig bestaan en viert dat met een aantal nieuwe investeringen in de toekomst van de (digitale) gezondheidszorg. BioVille, haar aandeelhouders – LRM, POM Limburg en UHasselt – en Vlaams minister van Welzijn, Gezin en Volksgezondheid Wouter Beke kondigen de officiële opening van de splinternieuwe Digital Health Unit (DigiHub) aan en maken de komst van een nieuwe derde vleugel van 2000 m² op de universitaire campus in Diepenbeek bekend. Op die manier zal BioVille zich de komende jaren nog meer ontpoppen tot hét economisch hart van de Health Campus én als katalysator van de digitalisering in de gezondheidszorg. Ter gelegenheid van haar jubileum, steekt BioVille ook in een nieuw, fris jasje met een volledig nieuwe branding en website.

10 jaar BioVille, “Center of Health & Care”
Tien jaar geleden werd BioVille geopend als incubator voor jonge startende bedrijven in de life sciences en healthcare met als doel de sector in onze regio te versterken. De afgelopen 10 jaar ondersteunde BioVille de groei van maar liefst 68 health- & care-organisaties met haar unieke combinatie van een all-in dienstenaanbod en de aanwezige infrastructuur. Intussen telt BioVille een mix van in totaal 30 BioTech-, MedTech- en Digital Health-bedrijven, die samen goed zijn voor een 150-tal medewerkers. Ook de komende jaren wil BioVille investeren in de verdere uitbouw en verduurzaming van de initiatieven in de sector.

DigiHub
DigiHub, de splinternieuwe faciliteit van BioVille legt de focus op e-health en is helemaal klaar voor gebruik. Innovatieve bedrijven in de health- & caresector kunnen er volop disruptieve technologieën, IoT-toepassingen en wearables onderzoeken en testen aan de hand van de unieke infrastructuur. Naast de voorziene kantoorruimtes is de DigiHub met een eigen opleidings- en exporuimte en demo- en break-out zones de ideale plaats om bedrijven, zorgcentra en onderzoeksinstellingen samen rond de tafel te krijgen. Zo wordt er stevig ingezet op de koppeling tussen ziekenhuizen, bedrijven en de patiënt of de burger zelf.
“Innovatie en groei zijn een absolute prioriteit in de gezondheidssector”, zegt Vlaams minister van Welzijn, Gezin en Volksgezondheid Wouter Beke. “De mogelijkheden in de zorgsector op vlak van digitalisering zijn enorm en de nood wordt ook steeds groter om de nieuwste toepassingen effectief in te zetten. Deze nieuwe hub is een logische stap voor BioVille om de site nog toegankelijker te maken en verder te ontwikkelen, niet alleen voor start-ups in de incubator, maar voor alle relevante spelers in de zorgeconomie.”

“De DigiHub brengt de verschillende stakeholders in de zorgsector samen onder één dak waar ze fysiek kunnen samenkomen, werken, experimenteren en de theorie kunnen testen in de praktijk. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Samen bouwen ze verder aan de digitale gezondheidszorg. In deze inspiratiehub kunnen health- & care-bedrijven en -instellingen experimenteren met de mogelijkheden van de nieuwste technologieën, zoals bijvoorbeeld blockchain en artificiële intelligentie.”

“Met de steun van de provincie, LSM en EFRO – 17,5 miljoen euro – heeft zich op de universitaire campus een sterke innovatieve healthcluster ontwikkeld”, zegt Tom Vandeput, gedeputeerde van Economie en voorzitter van de POM. “Om nog meer de brug te kunnen maken tussen onderzoek, innovatie en bedrijfsleven bouwen we de komende jaren een echte Health Campus uit. Met de geplande investeringen in de Digihub en in de derde vleugel van de incubator BioVille leggen we nu al het fundament. Op deze campus wordt binnenkort de zorg van de toekomst gemaakt door de creatie van een sterke onderzoeksomgeving voor het uitvinden van nieuwe therapieën en voor het opleiden van de zorgspecialisten van morgen. De Health Campus wordt ook een echt ecosysteem waar alle zorgactoren terecht kunnen en waar nieuwe businessideeën kunnen ontstaan en groeien. De campus speelt zo een sterke rol als business- en jobcreator.”

Derde vleugel
Ook de gloednieuwe vleugel – waarvoor de bouwwerken in het voorjaar van 2021 van start zullen gaan – zorgt ervoor dat BioVille haar positie als koploper in de BioTech, MedTech en Digital Health kan versterken.
“De nieuwe vleugel is 2000 m² groot en voorziet nieuwe kantoor- en vergaderruimtes, een centrale inkomhal met lobby en onthaal en een verbinding naar de bestaande gebouwen zodat de volledige site van BioVille één geïntegreerd geheel vormt”, zegt Tom Vanham, CEO van LRM. “Op die manier kan BioVille het bestaande ecosysteem verder uitbreiden tot een echte innovatiecluster met ziekenhuizen, (academisch) onderzoek, zorgorganisaties, kennisinstellingen en bedrijven die er nieuwe toepassingen ontwikkelen voor de gezondheidszorg. Het nieuwe gebouw zal dus de versnelling van innovatieve zorg en bijkomende ontwikkelingen in de BioTech, MedTech en Digital Health verder faciliteren.”
“De komst van de DigiHub en het vooruitzicht op een nieuwe vleugel met 120 werkplekken komt niets te vroeg”, zegt Laura Visconti, projectmanager van BioVille. “De ruimtes in het bestaande incubatorgebouw zijn immers allemaal ingevuld en ook in de Digihub gaat het hard. Met Biostrand had de DigiHub zelfs voor de officiële opening al een eerste bewoner. BioVille heeft de voorbije tien jaar maar liefst 68 health- & care-organisaties helpen groeien. We zijn erg trots op de realisaties. Ter gelegenheid van dit jubileum lanceren we ook de nieuwe branding en de nieuwe website. Die staat vanaf vandaag online.”
“De bedrijven die zich op BioVille vestigen, vinden gemakkelijk aansluiting bij alle kennisinstellingen op deze Health Campus“, zegt Piet Stinissen, decaan Geneeskunde en levenswetenschappen van UHasselt en bestuurder van BioVille. “Daarnaast zijn er ook heel wat nieuwe zorgopleidingen aan Universiteit Hasselt die perfect zijn vast te haken aan digital health. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de nieuwe masters verpleegkunde en health care engineering.”

Zowel de DigiHub als de ontwikkeling van de nieuwe vleugel worden gerealiseerd mede dankzij de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en staan voor een totale investering van 4.985.004,53 euro. Voor de uitbouw van de DigiHub werd ook 205.000 euro cofinanciering voorzien door de Vlaamse regering. Voor de realisatie van de derde vleugel heeft de provincie ook 500.000 euro provinciale cofinanciering voorzien.

© Limburg Startup - LSU 2024