Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Start-up Deltaray haalt 1,3 mio euro op

Deltaray, een spin-off van imec en de Universiteit Antwerpen, ontwikkelde een innovatieve tool voor de 3D-kwaliteitscontrole van producten en haalt daarvoor 1,3 miljoen euro op bij LRM, imec, de Universiteit Antwerpen en enkele privé-investeerders. Eerder doorliep het bedrijf het acceleratieprogramma van imec.istart en kreeg het ook al subsidies bij Vlaio. De wereldwijd gepatenteerde technologie van Deltaray laat toe om voorwerpen met X-ray te scannen en die scans aan de hand van Artifical Intelligence (AI) in 3D te analyseren. Zo kan de interne kwaliteit van elk product op een niet-destructieve manier gecontroleerd worden. Deltaray speelt met die innovatie volop in op de industrie 4.0-trend.

Deltaray werd opgericht als spin-off van imec-Vision Lab, een imec-laboratorium aan de Universiteit Antwerpen. In dat labo worden nieuwe toepassingen en technologieën ontwikkeld rond tomografie (X-ray en Computer Technology (CT)) en MRI. Het verse kapitaal dat werd opgehaald, zal dienen voor de verdere ontwikkeling van de technologie en van de machine van Deltaray, en voor de uitrol van de sales.

Wereldwijd patent
“X-ray wordt vandaag al ingezet voor steekproefgewijze kwaliteitscontroles,” zegt CEO en co-founder Dirk Hamelinck, “maar onze grote differentiator is dat we élk voorwerp scannen, op de productievloer en aan de normale productiesnelheid. Op die manier worden onverwachte fouten onmiddellijk zichtbaar en garandeert Deltaray een feilloze output.” De andere twee co-founders van Deltaray, prof. dr. Jan Sijbers en prof. dr. Jan De Beenhouwer, leiden samen ook het Imec-Vision Lab en vormen de link met de academische wereld.

De start-up is gevestigd op de Hasseltse Corda Campus en heeft een wereldwijde, exclusieve licentie op zijn technologie voor toepassingen in de industriële inspectie. Daarnaast investeerde het bedrijf al in een heel vroeg stadium in een demomachine om de innovatie tastbaar te maken voor potentiële klanten. De baanbrekende technologie is dankzij de Zero Defects-policy vooral interessant voor bedrijven in de automotive- en aeronauticasector, de medische industrie en de maakindustrie. De complexiteit van de geproduceerde onderdelen in die sectoren vraagt immers om een doorgedreven kwaliteitscontrole van élk voorwerp.

Disruptieve totaaloplossing
De toestellen die vandaag gebruikt worden voor visuele kwaliteitscontrole inspecteren vooral de buitenkant geven geen informatie over niet-zichtbare onderdelen. CT-scans kunnen dat wel, maar zijn erg traag omwille van de grote hoeveelheid beelden die verwerkt moeten worden. Deltaray scant niet-invasief, volledig, in 3D en is typisch honderd keer sneller dan CT. Deltaray biedt daarmee een totaaloplossing voor industrie 4.0-bedrijven. Voor de mechanische automatie van het proces slaat Deltaray de handen in elkaar met Averna, wereldspeler in de automatisatie van productielijnen en visiesystemen.

De technologie is zo vernieuwend dat het potentieel ervan al door verschillende internationaal erkende organisaties werd onderschreven. Zo was Deltaray onder andere al Belgisch finalist voor het EuroQuity Investor Event van TAFTIE – the European Association of Leading National Innovation Agencies – en werd het bedrijf tweede in haar categorie uit meer dan 800 inzendingen op de awards van CLEPA – the European Association of Automotive Suppliers.

 Industrie 4.0
“LRM legt al een aantal jaren de focus op bedrijven in de maakindustrie”, zegt Tom Aerts, Head of Investments bij LRM. “De intelligente technologie van Deltaray verlegt alle bestaande grenzen en speelt zo perfect in op de trend van industrie 4.0, waarbij flexibele, geconnecteerde en datagedreven productie de norm wordt. In combinatie met het ervaren managementteam en de strakke link met de kennisinstellingen Imec en Universiteit Antwerpen, gelooft LRM dat Deltaray nog hoge toppen zal scheren.”

“We geloven sterk in het potentieel van Deltaray en hun technologie,” zegt Jo De Boeck, CSO bij imec, “en deze succesvolle financieringsronde bevestigt dat we niet alleen staan in die overtuiging. Het wereldwijde patent op de technologie toont het ambitieniveau van de oprichters en zal hen helpen om hun marktpositie te verstevigen.”

Silvia Lenaerts, vicerector Valorisatie en Ontwikkeling: “Het Vision Lab van de Universiteit Antwerpen behoort al jaren tot de internationale top in onderzoek naar beeldvorming. De verdere ontwikkeling en implementatie van dit onderzoek leidt tot een snellere en grondigere inspectie in productieomstandigheden. We zijn verheugd dat we met dit sterk valorisatietraject Deltaray in de markt kunnen introduceren. Deze sterke samenwerking en investering samen met IMEC en andere partners toont het potentieel van de technologie aan. We kijken er naar uit om Deltaray de komende jaren verder te zien groeien”.

© Limburg Startup - LSU 2024