Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

LinkedCar uit Corda INC. haalt topper aan boord

Bron: HBVL 22.04.2022

De bekende Limburgse ondernemer Peter Manet investeert in de start-up LinkedCar. “Auto’s genereren ook heel wat data die geen eigendom zijn van de consument. Die data willen we teruggeven aan de eigenaar”, zegt oprichter Mario Schraepen. “Wat de consument vaak niet weet, is dat hij wel eigenaar is van de auto, maar niet van de data die door de auto gegenereerd worden”

LinkedCar werd in 2020 opgericht door Mario Schraepen, vlak voor het uitbreken van de ­coronacrisis. Met vijftien jaar ervaring op het vlak van Customer Relations ­Management in zijn rugzak vond Schraepen het tijd voor een nieuw avontuur. “In de autosector was er op het vlak van CRM nog wel wat werk”, zegt hij. “De koper van een auto komt niet zelden terecht in verschillende systemen zonder overzicht, een afspraak online ­inplannen is vaak niet mogelijk en het wordt pas echt ingewikkeld als een dealer verschillende merken verkoopt.”

LinkedCar ontwikkelde een product dat alle data van een voertuig, zoals onderhoud, verzekering en keuringsinformatie, verzamelt op een centraal platform. De automobilist krijgt via een applicatie toegang tot de data, zodat hij de volledige controle over zijn mobiliteitsgegevens verwerft en zelf beslist wat hij ermee doet. “Wat de consument vaak niet weet, is dat hij wel eigenaar is van de auto, maar niet van de data die door de auto gegenereerd worden”, legt Schraepen uit “Wij capteren de data met onze eigen hardware en geven ze terug aan de consument.”

Veel mogelijkheden
De accelerator Start it @kbc gaf de Limburgse start-up een duw in de rug, ondersteuning kwam er van de Karel de Grote Hogeschool. Vandaag werken al verschillende grote dealers met het platform dat door LinkedCar ontwikkeld werd. Het bedrijf viel verschillende keren in de prijzen, zelfs in de Verenigde Staten.

“De auto is een onuitputtelijke bron van data, maar er gebeurt amper iets mee”, legt Schraepen uit. “Nochtans zijn de mogelijkheden eindeloos. Uit de data kunnen we afleiden hoe er met een auto gereden is, of er veel op de autosnelweg gereden werd of alleen in het stadsverkeer. We leren ook of er vaak met koude motor gereden werd of dat er altijd plankgas vertrokken werd aan een verkeerslicht. Dat is informatie die bij de doorverkoop van pas kan komen. De Car-Pass geeft aan wanneer een auto naar de dealer geweest is, wij kunnen de auto analyseren tot in het kleinste detail. Heeft een ruitenwisser 50.000 keer geveegd? Dan is het misschien tijd om hem te ver­vangen. Gebaseerd op de data over de rijstijl zou een verzekeringsmaatschappij een korting kunnen geven of de premie kunnen verhogen.”

Nieuwe investeerder
De belangstelling vanuit de autosector is inmiddels groot, zowel van dealers en leasemaatschappijen als van verzekeringsmaatschappijen. Ook de bekende Limburgse ondernemer en investeerder Peter Manet, bekend van onder meer het technische servicebedrijf Yontec, liet zijn oog vallen op het bedrijf. “Data zijn de toekomst”, zegt Manet. “Ik was meteen overtuigd, zelfs zonder naar de cijfers te kijken. Ik geloof in het project en in de persoon achter het project. Mario kan het goed uitleggen, maar hij zet het ook om in de realiteit.”

Met Manet als medeaandeelhouder haalt LinkedCar een Limburgse topper aan boord. Er zijn over de investering geen bedragen genoemd. “Voor mij is dit niet zomaar een investering. Ik wil ook mee aan de kar trekken”, besluit Manet. “Ons bedrijf is vandaag klaar voor een volgende stap”, vult Mario Schraepen aan. “Dankzij Peter Manet kunnen we die stap nu zetten.”

 

© Limburg Startup - LSU 2024