Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Belgische startup CONSTELL8 zorgde voor veilige plaspauzes

Zaterdag 27 maart werd er eindelijk nog eens gevoetbald mét publiek in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA. Tijdens de wedstrijd tussen Nederland en Letland onderzocht Fieldlab Evenementen hoe evenementen met publiek veilig en verantwoord kunnen doorgaan in coronatijden. 5000 sportfans volgden live de kwalificatiematch, wat van dit negende Fieldlab-experiment meteen het grootste tot nu toe maakt.

Fieldlab deed langs het veld verschillende onderzoeken. Eén daarvan was het virusvrije toiletbezoek. Want de supporters houden dan wel afstand van elkaar, wassen hun handen en dragen mondkapjes, vroeg of laat moeten ze naar het toilet. Bezoekers volgen elkaar daar in sneltempo op, en ventilatie in de kleine ruimtes is moeilijk. Bovendien blijkt dat bezoekers hun mondkapje vaak afnemen bij een toiletbezoek.

Daarom ontwikkelde Belgische startup CONSTELL8 uit Corda Campus in samenwerking met het Innovation Lab van Johan Cruijff ArenA, een volautomatisch systeem met UV-C straling. Dat reinigt na elk toiletbezoek automatisch de oppervlakte en lucht. Groene en rode lichten mét aftelklok aan elke toiletdeur maken bezoekers duidelijk wanneer ze veilig naar binnen kunnen. Het systeem is uitgerust met twee krachtige UV-C lampen en haalt zo een desinfectiegraad van 99,9% op 30 seconden.

UV-C licht maakt automatisch schoon
Maar hoe werkt die geautomatiseerde schoonmaak nu precies? Naast UV-A en UV-B, waartegen we zonnebrandcrème smeren, bestaat er nog een derde soort UV-licht: UV-C. Normaal bereiken UV-C stralen de aarde niet, maar we kunnen ze wel kunstmatig namaken met lampen. Het licht van die UV-C lampen heeft een ontzettend doeltreffende eigenschap, die anno 2021 goed van pas komt: het doodt virussen en bacteriën bijzonder snel en efficiënt. Omdat de straling ook voor de mens schadelijk is, hebben de slimme lampen in het pilootproject een speciale beveiliging. Die zorgt ervoor dat het licht nooit brandt wanneer iemand op het toilet zit.

Maar daar stopt het niet. Alle informatie uit de sensoren en over de reiniging, wordt doorgestuurd naar de cloud. Johan Cruijff ArenA beschikt over een beheerplatform met dashboard van Calculus waar alle informatie in realtime beschikbaar is. Zo worden er inzichten verworven in het gebruik van de sanitaire ruimtes én kan er worden bijgestuurd waar nodig. Ook voor het efficiënt aansturen van hygiënisch personeel heeft de verzamelde informatie een meerwaarde.

Meer info: Contacteer Co-Founder Roel Velkeneers 

© Limburg Startup - LSU 2024