Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Het milieutechnologiebedrijf Act&Sorb is verkozen tot Start-Up van het Jaar!

Zaakvoerder Kenny Vanreppelen ontwikkelde als wetenschapper een technologie om MDF te recycleren en maakte hier een businessmodel van. Dit wordt momenteel geconcretiseerd met de bouw van een nieuwe fabriek in Genk die bijna 30 miljoen euro gaat kosten.

De verkiezing van Start-Up van het Jaar is een initiatief van Limburg StartUp en vindt plaats in het kader van onze verkiezing van de Limburgse Ondernemer van het Jaar. De jury was onder meer gecharmeerd van het feit dat Act&Sorb is gegroeid vanuit een pril idee uit de incubator GreenVille in Houthalen, tot een fabriek in Genk waar straks enkele tientallen mensen werken. “We moeten trots zijn op deze verwezenlijking en het feit dat Limburg een nieuwe fabriek mag verwelkomen in de maak-industrie”, zo luidt het.

12 jaar zoeken
Act&Sorb is het geesteskind van Kenny Vanreppelen. De fabriek waar vanaf volgend jaar Medium Density Fibreboard of MDF een nieuw leven krijgt als actieve kool, is het voorlopige eindpunt van een zoektocht die ruim 12 jaar geleden begon. In zijn doctoraatsscriptie aan de UHasselt ging de industrieel ingenieur op zoek naar een manier om afvalmateriaal te recycleren tot hoogwaardige, actieve kool. Het is door materialen als pindadoppen, turf, kokosnoten, vruchtpitten, steenkool of houtsnippers, zoals MDF, te verkolen en te activeren, dat je een poeder krijgt om bijvoorbeeld in filters te gebruiken. Actieve kool wordt gebruikt voor de ontkleuring, ontgeuring en adsorptie van lucht, water of giftige stoffen.

Kenny Vanreppelen gaat het proces dus toepassen op oude MDF-platen, die onder meer gebruikt bij de productie van meubelen, speelgoed, keukens, vloeren en wand- en plafondbekleding. “Dit duurzame houtmateriaal kon tot op heden niet gerecycleerd worden”, aldus Vanreppelen. “De enige eindbestemming was het containerpark. Tot op vandaag wordt afval van MDF gestort of verbrand voor de energieproductie. Per jaar wordt er op die manier 70 miljoen ton MDF-residu opgeruimd. Met de nu ontwikkelde technologie ontstaat een mooie synergie tussen de houtverwerkende industrie, de bouw- en meubelindustrie en de lucht- en waterzuivering.”

Act&Sorb werd in 2016 opgericht door Kenny Vanreppelen, Jozef Peuters en Uwe Prade. In 2019 kreeg Act&Sorbde steun van Sibelco en eerder dit jaar kende de Vlaamse overheid een subsidie van 2 miljoen euro toe als startschot voor de eerste fabriek in Vlaanderen. Die moet tegen medio 2020 klaar zijn en op termijn werk bieden aan zo’n 40 mensen. De kostprijs van het project in Genk bedraagt een kleine 30 miljoen.

Redenen genoeg voor de jury om Act&Sorb uit te roepen tot Limburgse Starter van het Jaar!

© Limburg Startup - LSU 2024