Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Agropolis laat landbouwers kennismaken met zaaien, bemesten en oogsten via gps

In Kinrooi zullen landbouwers kunnen kennismaken met precisielandbouw in de maïs-, gras- en aspergeteelt. Zaaien, bemesten en oogsten via gps moet het leven van de landbouwer vereenvoudigen.

Op het juiste moment en op de juiste plek de juiste beslissing nemen. Dat is precisielandbouw in een notendop. En daar komt heel wat technologie bij kijken: van geavanceerde gps-systemen over sensoren tot drones. Via deze nieuwe manier van boeren wil de landbouwsector de kosten verlagen, de opbrengst verhogen, de belasting op het milieu verminderen en de voedselkwaliteit verbeteren.

In de praktijk komt die precisielandbouw maar traag op gang. Dat komt vooral omdat al die nieuwe technieken handenvol geld kosten en niet altijd rendabel zijn. “Een nieuwe tractor met geavanceerd gps-systeem kost gemiddeld tussen de 110.000 tot 165.000 euro. Dat is een hele investering die je niet meteen hebt terug verdiend”, zegt Sander Palmans van het Proef- en Vormingscentrum Limburg (PVL) in Bocholt. “Vandaag brengt maïs 1.500 euro per hectare op, maar daar gaan de teeltkosten nog vanaf. Voor een landbouwer is maïs rendabel als hij er 500 tot 600 euro per hectare aan overhoudt. Vraag is of die teelt rendabel blijft via precisielandbouw.”

Demonstratie
Daarom starten PVL, Agropolis, PIBO-Campus en Machinecoöperatie een project waarbij landbouwers uit Kinrooi en omgeving kennis kunnen maken met precisielandbouw. “We gaan de noden van onze landbouwers in kaart brengen en koppelen aan de technologie die vandaag al bestaat op de markt”, legt Kristof Das van landbouwincubator Agropolis in Kinrooi uit. “Vervolgens zullen we deze gps-technieken voor zaaien, bemesten en gewasbescherming uitgebreid demonstreren op een maïs- en grasperceel op de agrarische bedrijvenzone van Agropolis. Daarnaast plannen we ook een demo met een automatische aspergeoogster.”

PVL en PIBO zal de proefvelden aanleggen en er berekenen welke kosten voor gewasbescherming, bemesting en arbeidsuren de landbouwer kan besparen en hoe groot de meeropbrengst is. “Wanneer je op een bochtig perceel maïs inzaait, heb je via de klassieke manier delen waar geen maïs staat en je dus geen opbrengst hebt. Of je hebt delen waar dubbel is geplant en de vruchten daardoor kleiner zijn en minder opbrengen. Zaai je met een gps-gestuurde zaaimachine, dan schakelt de zaaimachine zichzelf uit op de plekken waar al gezaaid is. Zo is er geen overlapping meer en brengt het perceel in principe meer maïs op”, zegt Sander Palmans.

Landbouwers in de omgeving van Kinrooi kunnen op deze manier laagdrempelig kennismaken met precisielandbouw. “Indien er voldoende interesse is voor een bepaalde techniek, dan kan het ook interessant zijn om via de Machinecoöperatie – die 75 leden telt – te investeren in de aankoop van machines die gps-gestuurd zijn. Op die manier vergroten we de schaal, waardoor de individuele kost per landbouwer lager zal zijn”, zegt Das.

Gebruiksgemak

In het zuiden van Limburg werken al heel wat landbouwers met precisieteelt. “Vooral in de aardappel-, bieten en cichoreiteelt”, weet Femke Moors (PIBO). “Het zuiden van de provincie telt meer akkerbouwbedrijven, het noorden concentreert vooral veehouders. Dat maakt dat de kennis rond precisielandbouw vandaag vooral in Zuid-Limburg aanwezig is. De ervaring bij onze landbouwers leert dat vooral het gebruiksgemak en de grotere flexibiliteit doorslaggevend zijn om over te schakelen naar precisielandbouw.”

Een veehouder die ook aan akkerbouw doet, kan niet om het even wanneer het veld gaan bewerken. “De koeien moeten natuurlijk ook gemolken worden. Activiteiten die ’s avonds worden uitgevoerd wanneer het wat donkerder, kunnen via gps-gestuurde technologie nauwkeuriger worden uitgevoerd omdat de tractor dan steeds vaste lijnen aanhoudt. Ook al zie je zelf dan niet meer zo goed. Daarnaast is het ook minder vermoeiend voor de chauffeur, waardoor ze langer aandachtig kunnen werken”, aldus nog Moors.

Het project kan rekenen op een subsidie van bijna 129.000 euro van de Vlaamse Landmaatschappij en de provincie Limburg.

Bron: HBVL 28.04.2021 – Miranda Gijsen

© Limburg Startup - LSU 2024