Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Agropolis, bedrijventerrein én incubator voor “Nieuwe Land- en Tuinbouw”, opent haar deuren

Vandaag opent Agropolis, de Vlaamse incubator voor nieuwe land- en tuinbouw, officieel haar deuren in het Limburgse Kinrooi. De bedrijven die zich er zullen vestigen, komen terecht in een innovatieve en inspirerende Agro-Community die niet alleen ondernemerschap aanscherpt, maar ook samenwerking en creativiteit stimuleert. Naast de officiële inhuldiging van de gebouwen, worden ook de winnaars van de AgroChallenge bekendgemaakt. Zij huizen ook meteen in in Agropolis en krijgen de nodige coaching en infrastructuur om hun onderneming verder te laten groeien.

AgroTech is de toekomst, en daar zet deze nieuwe incubator in het Noord-Limburgse Kinrooi volop op in.

Jo Brouns, burgemeester Kinrooi
“Kinrooi heeft een rijk agrarisch verleden dankzij zijn zeer vruchtbare gronden. Al eeuwenlang kleurt de landbouwbedrijvigheid de gemeente. Het innovatieve Agropolis-project breidt nu ook een duurzaam vervolg aan die geschiedenis.”

Het initiatief ontstond bij de gemeente Kinrooi, die samen met VZW Boterakker de basis legde voor het gehele project. Kapitaal voor dit ambitieuze project werd gevonden bij VZW Boterakker, LRM, Provincie Limburg (SALK) en het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.”

Agropolis heeft zowel indoor als outdoor ruimte voor haar bewoners. Het incubatorgebouw beschikt over twaalf kantoren, vier productie-units, een kantoorruimte met flexplekken en vergader- en netwerkruimtes. Daarnaast worden bewoners voorzien van de nodige infrastructuur en administratiediensten.

Stijn Bijnens, CEO LRM:
“Agropolis heeft een unieke focus, namelijk broed- en kiemkamer zijn voor agro-tech bedrijven. Het is een specifieke niche waar Limburg dankzij een bloeiende land- en tuinbouwsector voorsprong moet behouden.”

20 000 mensen aan het werk
De outdoorsite is opgedeeld in drie categorieën. De agro-bedrijvenzone, de grootste cluster, is zo’n zestien hectare groot en voorbehouden voor bedrijven die zich op een innovatieve en duurzame manier positioneren binnen de land- en tuinbouw. De glastuinbouwzone van acht hectare is er voor innovatieve glastuinbouwbedrijven, en de proefveldzone voorziet zes hectare voor de aanleg van nieuwe planten en gewassen op zand- en leemondergrond voor de optimale proefopstelling. Pleunis Biochamp, Machinecoöperatie Agropolis Kinrooi, Fish2Be en Storm Seeds zijn de eerste bedrijven die zijn gestart op de site. Nog voor Agropolis officieel haar deuren opende, verzekerden alvast vier bedrijven zich van een seat in de incubator.

Kristof Das, manager Agropolis:
“Om start-ups in de agrosector een kans te geven, organiseerden we de AgroChallenge. Geïnteresseerde kandidaten konden deelnemen in vier verschillende categorieën: insecten, aquacultuur, smart farming en high potentials. De winnaars van die wedstrijd krijgen negen maanden lang een seat in de incubator, toegang tot de AgroCommunity, en de nodige coaching en begeleiding om hun start-up te laten landen.”

Meer info: http://www.agropolis-kinrooi.be/

© Limburg Startup - LSU 2024