Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Sint-Truidens bedrijf Airobot maakt drone-innovatie mogelijk voor
kleine starters tot grote multinationals.

Airobot, een start-up met thuisbasis Droneport Sint-Truiden, heeft nieuwe software ontwikkeld: airoCollect. Cloudsoftware die dronebeelden naadloos aan elkaar zet. Met airoCollect bieden ze een totaalpakket mét drone, en een abonnement waarbij je je dronebeelden uploadt, en je nauwkeurige (tot op 1cm) metingen kan doen.

AiroCollect zorgt ervoor dat ook kleinere bedrijven opmetingen van gebouwen en terreinen kunnen doen met behulp van een drone. Het concept is betaalbaar, gemakkelijk en het geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het sneller en efficiënter opstellen van offertes.

Zo kan een tuinarchitect al snel enkele uren uitsparen bij het opmeten en uittekenen van een tuin. Voor een dakwerker is een dak opmeten met een drone natuurlijk ook veiliger en sneller dan met de ladder en een meetlint.

AiroCollect is al in gebruik door een kleine groep gebruikers, de echte lancering vindt plaats op 5 augustus.

We organiseren in augustus en september een demo evenement toegespitst op de tuinsector, waarbij tuinaannemers en tuinarchitecten een demonstratie van het vliegen met een drone, en het gebruik van de software krijgen. Ook de wettelijke omkadering komt hier aan bod.

Achtergrond

Dat drones in alle industrieën aan een opmars bezig zijn is geen geheim. In de grotere bedrijven zijn drones al niet meer weg te denken. Maar de tijd dat drones enkel voor de grote jongens beschikbaar zijn is voorbij.

Vliegensvlug meten

Een meting van een tuin, een dak, gevels… daar kruipt voor een aannemer of architect vaak veel tijd in. Bestaande oplossingen om dit makkelijker of efficiënter te maken zijn een hele investering. De opmetingen moeten nadien handmatig worden overgenomen in allerlei tekenprogramma’s, om aan klanten een offerte te kunnen bieden met bijhorende visualisatie.

Niet met airoCollect: je vliegt met de drone in een patroon over het terrein en neemt om de paar seconden een foto. Achteraf worden die foto’s samengebracht en vertaald in een 3D-model van het bewuste terrein. Je kan in de software alle metingen uitvoeren en in een offerte gieten. Teken je graag verder in Autocad, VectorWorks, Sketchup of andere programma’s? Dat kan ook.

Zelf vliegen

De tijd dat enkel een dronepiloot overweg kan met een drone is voorbij. Met de nieuwste DJI mini 2 kan iedereen een drone besturen. Hierdoor kunnen ook de kleinere bedrijven een weg vinden naar innovatie met drones. Ook de nieuwe wetgeving, van kracht sinds 1 januari 2021, laat toe dat er op een veilige en legale manier met deze drones gewerkt kan worden.

“We merken dat na een eerste testvlucht iedereen het gebruik van de drone snel onder de knie heeft. De drone stabiliseert vanzelf al heel goed, waardoor vliegen kinderspel is. Letterlijk.”

Betaalbaar

Drones klinken misschien duur, maar DJI bracht met de mini II een betaalbaar model op de markt, €399 (excl. btw)

De beelden die je maakt kunnen per “project” geüploaded worden.

Zonder abonnementsformule betaal je €89 (excl. btw)/upload, met abonnementsformule bedraagt dit €79 (excl. btw) /upload.

© Limburg Startup - LSU 2024