Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Amerikaanse miljoenen voor Limburgse startup Metaphysic

Bron: HBVL 25.01.2022 Guido Cloostermans

De startup Metaphysic rond de Limburgse deepfake-specialisten Chris en Kevin Umé heeft 7,5 miljoen dollar vers kapitaal opgehaald bij onder meer het investeringsvehikel van de broers Winklevoss.

De startup van Chris en Kevin Umé en CEO Tom Graham werd wereldwijd bekend door een serie filmpjes op het internet waarin de bekende acteur Tom Cruise allerlei doodgewone dingen doet. Alleen, de Tom Cruise in het filmpje was niet de echte Tom Cruise maar een zogenoemde deepfake die er angstaanjagend echt uitzag.

Dankzij de deepfake-technologie kunnen met behulp van artificiële intelligentie beelden vervalst worden en kan je mensen dingen laten zeggen die ze eigenlijk niet gezegd hebben. De deepfake technologie maakt het mogelijk om het gezicht van iemand te veranderen in dat van iemand anders, waarbij het fake gezicht zelfs door geavanceerde gezichtsherkenningssoftware amper te onderscheiden is van het echte.

Mogelijkheden
De technologie heeft in de game- en entertainment-industrie ongekende mogelijkheden. Zo maakte Metaphysic in opdracht van Gilette een commercial met Deon Sanders, een ster uit de Amerikaanse National Football League. Het verschil was nauwelijks merkbaar. Dankzij deepfake kunnen bedrijven reclame maken met bekende personen zonder dat de betrokkenen fysiek aanwezig zijn.

Ook in de game-industrie liggen de mogelijkheden voor het grijpen. “Stel je een shooter voor met een levensechte Arnold Schwarzenegger of een voetbalspel met een niet van echt te onderscheiden Kevin De Bruyne”, aldus Chris Umé enkele maanden geleden in onze krant. Deepfake kan ook gebruikt worden om gezichten te verjongen. Dat deden ze met het gezicht van de bekende journalist Amerikaanse Bill Whitaker tijdens een uitzending van het programma 60 Minutes. Critici waarschuwen echter ook voor misbruik van de technologie.

Kapitaalronde
Dat de start-up een succesvolle kapitaalronde had afgerond werd vorig jaar al aangekondigd. Wie er achter de ruim 7,5 miljoen dollar vers kapitaal zit, raakte nu bekend en daar zijn heel wat ronkende namen bij. Een van hen is de bekende durfkapitalist Bill Maris, oprichter van Google Ventures, het durfkapitaalfonds van Alphabet. Met zijn Californische durfkapitaalfonds Section 32 beheert hij vandaag ruim twee miljard dollar aan risicokapitaal. Ook de investeerders 8VC en TO Ventures zijn van de partij.

Een andere investeerder is de bekende YouTuber en podcaster Logan Paul. Het YouTube-kanaal van Paul heeft momenteel 23 miljoen volgers. Logan Paul vergaarde volgens Amerikaanse media 35 miljoen dollar, waarvan hij een deel nu investeert in Metaphysic.

Ook de bekende broers Winklevoss hebben via hun investeringsfonds geld over voor Metaphysic. Cameron en Tyler Winklevoss zijn wereldwijd bekend als bitcoinmiljardairs. De tweeling sleepte ooit Facebook-topman Mark Zuckerberg voor de rechter omdat die hun idee zou hebben gestolen. Zuckerberg schikte en het kwam nooit tot een rechtszaak.

 

 

© Limburg Startup - LSU 2024