De start-up Impact Omics uit Borgloon heeft bij de Limburgse investeringsmaatschappij LRM een doorbraaklening weten losweken. De Loonse medtech wil met zijn nieuwe analysetechniek onder meer doorbreken bij de medische labo’s. Die technologie maakt het bijvoorbeeld makkelijker en goedkoper om snel te beslissen of de patiënt antibiotica nodig heeft.
Impact Omics is pas in 2022 opgericht door Geert Meersseman en Nicolas Vergauwe. Ze kennen elkaar van bij het Mechelse bedrijf Biocartis, actief in innovatieve moleculaire diagnostiek. Nicolas Vergauwe verdiende nog wat extra strepen als CEO van het Leuvense medtechbedrijf miDiagnostics.
“Ik speelde al langer met het idee om een test te ontwikkelen, waarmee de huisarts snel, efficiënt en goedkoop het speeksel, bloed of de fecaliën van de patiënt kan onderzoeken op de juiste oorzaak van ziekteverschijnselen”, zegt Nicolas Vergauwe. “Denk daarbij aan complexe ziektebeelden zoals luchtweginfecties, urineweginfecties of gastro-intestinale aandoeningen. Ze zijn complex omdat ze kunnen veroorzaakt worden door een grote verscheidenheid aan ziekteverwekkers, zoals virussen of bacteriën. Daarmee zou de huisarts ook snel kunnen beslissen of er nu antibiotica moet ingezet worden, of net niet. Zoals bekend worden virale infecties nu in vele gevallen onterecht behandeld met antibiotica.”
Genoomanalyse
Impact Omics heeft daartoe een analysetechniek ontwikkeld op basis van DNA-analyse (ook wel genoomanalyse genoemd). Die is niet alleen snel en precies, maar ook een stuk goedkoper dan de huidige testen die door de labo’s worden gebruikt. “Daarmee kunnen we de huisarts gericht helpen om de juiste behandeling snel op te starten”, maakt Nicolas Vergauwe zich sterk. De nieuwe techniek kan voorts ook ingezet worden om na te gaan in welke mate een patiënt geneesmiddelen, zoals maagzuurremmers, bloedverdunners, pijnstillers of antidepressiva afbreekt. “Een patiënt die langzaam dergelijke medicijnen afbreekt, heeft immers een lagere dosis nodig”, legt Vergauwe uit. “Daardoor kunnen we overdosering, wat kan leiden tot lever- of nierschade, vermijden.”
Contract
Impact Omics heeft al een deal gesloten met het Eindhovense Diagnostiek voor U, het grootste private labo van Nederland, dat onder licentie de analysetechniek van de Limburgse start-up al uitrolt.
Bij de Limburgse investeringsmaatschappij LRM heeft Impact Omics nu een zogenaamde doorbraaklening weten losweken. “Impact Omics is een goed voorbeeld van wat wij beogen met de doorbraaklening”, zeggen Gunter Plevoets, head of corporate lending, en Marilien Debruyn bij LRM. Een doorbraaklening bestaat uit een achtergestelde lening van LRM (50.000 tot 250.000 euro), aangevuld met subsidies van de Vlaamse dienst Vlaio, die innovatie ondersteunt.
Doorbraak
“Met dat geld willen we verder doorbreken bij andere labo’s in België, Nederland en Duitsland”, zegt Vergauwe nog. “In Borgloon zitten we daarvoor op de juiste plek, dicht bij die drie landen. Het grote voordeel voor de labo’s dat hun diagnoses dankzij onze analysetechniek sneller, efficiënter én goedkoper worden.”
En de droom om voor iedere huisarts een eigen, compact labo te ontwikkelen, met daarin de analysetechnologie van Impact Omics? “Zeg nooit, nooit”, lacht Vergauwe. “Maar dat is op dit moment niet aan de orde.”