App.OE wint C-mine Crib Award
Een onderhemdje dat ’s nachts kinderen met astma monitort, gekoppeld aan een app.Dat is App.Oe, het afstudeerproject van productdesigner Beatrijs Van Hoof (22) uit Hechtel-Eksel. Zij won afgelopen weekend de C-mine Crib Award en wordt een jaar lang bijgestaan door experts in de commercialisering van haar product.
Beatrijs Van Hoof:
“Ik wil kinderen met astma helpen om hun symptomen beter onder controle te krijgen . Astma is chronisch: het is niet te genezen. Maar als je astma onder controle krijgt, kan je er wel gezond mee leven en zelfs sporten.”
Het probleem is dat kinderen niet goed weten wanneer ze moeten ingrijpen. Ze onderschatten vaak hun symptomen of ze voelen het niet, waardoor ze te laat ingrijpen. Artsen en ouders hebben ook onvoldoende info over de algemene toestand van het kind. Tussen twee consultaties zit vaak heel wat tijd. De arts kan dan een meting doen, maar dat is een momentopname en astma varieert heel erg in tijd.
App.Oe is een onderhemdje dat elke nacht meet hoe symptomen evolueren. Elektroden meten de benauwdheid: hoeveel moeite de spieren moeten doen om lucht in de longen te krijgen. Door die metingen kan de arts de evolutie van de astma zien.
Aapje
Het hemdje van Beatrijs is gekoppeld aan een app, met een versie voor de kinderen en voor de ouders.
“De kinderen worden via de app begeleid door een aapje”, zegt Beatrijs. “’s Morgens geeft het aapje groen aan indien alles in orde is. Het kleurt oranje als je in de gevarenzone zit. Als het drie nachten op rij oranje kleurt, raadt het aapje aan om een arts te contacteren. Ook de ouders en de arts worden daarvan op de hoogte gebracht. Als het kind in de rode zone zit, dan heeft het een aanval en moet het onmiddellijk puffen. Al is het niet de bedoeling dat het hemdje als alarm dient. Door alles goed op te volgen en tijdig in te grijpen moet de app net voorkomen dat het kind nog in die rode zone geraakt. De app geeft ook tips en helpt het kind denken aan zijn medicatie en puffer.”
Voor haar eindwerk maakte Beatrijs een prototype van het onderhemdje. “Er is nog heel veel werk om het verder te valideren”, besluit ze. “Tijdens mijn eindwerk ben ik ondersteund door Panton, een Nederlands ontwerpbureau dat problemen in de zorg oplost. Intussen werk ik voor hen en ik hoop dat ik mijn project zo verder kan uitwerken.”