Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Ivo Vandeweerd, BlooLoc

BlooLoc, gelegen op Corda Campus, is specialist in indoor positioning-oplossingen in de zorgsector en logistiek. Na een eerste kapitaalronde in 2019 heeft BlooLoc nu een tweede kapitaalronde succesvol afgerond van 2,2 miljoen euro. Investeerder van het eerste uur LRM, bevestigt haar vertrouwen in deze snelgroeiende scale-up, samen met Brahim Boulbahaiem. BlooLoc trekt nu volop de kaart van de logistieke sector. Via hun digitale co-pilot maken ze heftrucks slimmer en veiliger.

De logistieke sector kent vandaag grote uitdagingen: een acuut tekort aan ervaren medewerkers, de grote aandacht voor veiligheid, de hoge werkdruk en een doelstelling voor een nultolerantie inzake ongevallen. Tel daarbij de lage marges en de druk om fouten tot een absoluut minimum te beperken en je hebt een ideale mix die vraagt naar een juiste oplossing.

BlooLoc heeft hiervoor een digitale co-pilot voor heftrucks ontwikkeld. In 2022 namen verschillende grote spelers deze oplossing in gebruik. Zij dringen nu aan op een internationale uitrol ervan in hun organisatie. Het slimme toestel behoedt chauffeurs voor fouten, voorkomt ongevallen én zorgt ervoor dat pallets niet verloren kunnen gaan. Met behulp van artificiële intelligentie en camerasystemen bepaalt de digitale co-pilot de exacte positie en snelheid van het voertuig. Daarnaast detecteert de co-pilot personen en andere mogelijke hindernissen, zoals andere voertuigen in zijn omgeving.

Deze slimme toepassing waarschuwt de chauffeur voor mogelijke botsingen en kan tijdig ingrijpen indien nodig. Naast het veiligheidsaspect kan de digitale co-pilot ook exact de locatie van de pallets bepalen, zonder dat hiervoor manueel moet gescand worden. Die informatie wordt foutloos gedeeld met het warehouse management systeem, zodat goederen nooit meer kunnen verloren gaan en menselijke fouten worden uitgeschakeld. Hierdoor wint men niet alleen tijd, maar kunnen chauffeurs efficiënter werken en wordt de drempel om minder ervaren medewerkers aan te trekken, verlaagd. Kortom, BlooLoc’s digitale co-pilot zorgt voor een revolutie in de logistiek: ondanks het tekort aan ervaren personeel, toch meer werk verzetten op een veilige manier, zonder nood aan barcodescanning. In vergelijking met grootschalige en dure automatisatieprojecten zorgt de digitale co-pilot voor een quick win die onmiddellijk bijdraagt tot de winstgevendheid en competitiviteit van zijn gebruikers.

Frank Ruette, COO van GOBO Transport & Logistics
“Sinds we het BlooLoc-systeem in gebruik hebben, raken we geen pallets meer kwijt. Daarom kunnen we het aantal cycle counts verminderen. Al onze leveringen zijn correct. Zo voorkomen we heel wat stress. We zien de resultaten in termen van kostenbesparingen en klanttevredenheid.”

Jean Paul Wauters, verantwoordelijk voor veiligheid bij Caterpillar, benadrukt de voordelen van het BlooLoc-systeem voor de veiligheid van hun operaties: “Een aantal check boxes in onze risicoanalyse kunnen we nu met een gerust hart afvinken. Het systeem van BlooLoc neemt heel wat stress weg bij onze operatoren en managers.”

Ivo Vandeweerd, CEO van BlooLoc
“Met deze kapitaalverhoging gaan we onze klanten en partners beter kunnen ondersteunen en zetten we de stap naar het buitenland. Automatisatie zal een steeds belangrijkere rol spelen in de logistiek. Op dit ogenblik wordt het leeuwenaandeel van het logistieke werk nog steeds verzet door manuele voertuigen. Het is daar dat we nu focussen. Hoe kunnen we, op een laagdrempelige manier, helpen om dat werk veilig, efficiënt en foutloos te maken. In vergelijking met automatisatieprojecten, is dit voor onze klanten laaghangend fruit dat snel kan geplukt worden en onmiddellijk bijdraagt tot hun winstgevendheid en competitiviteit. In een volgende fase zal onze digital co-pilot niet enkel de chauffeur ondersteunen, maar ook een aantal taken autonoom uitvoeren. Van co-pilot naar auto-pilot.”

Stijn Vantilt, Chief Commercial Officer van BlooLoc
“De digitale co-pilot mag dan een staaltje van geavanceerde technologie zijn, het apparaat is toegankelijk voor bedrijven groot en klein. De aantrekkelijke prijs en het feit dat er geen infrastructuur dient geïnstalleerd te worden in de magazijnen, maken de uitrol zeer makkelijk en de terugverdienperiode extreem kort.”

Tom Vanham, Algemeen-Directeur van LRM
“Als investeerder van het eerste uur geloven we sterk in de oplossing die BlooLoc aanbiedt. De mogelijkheden voor de digitale co-pilot zijn groot. Deze maakt heftrucks vandaag niet alleen slimmer en hierdoor veiliger, maar in een volgende fase zien we ook mogelijkheden om de heftruck autonoom meer taken te laten uitvoeren. Met de ‘war for talent’ die volop woedt, is deze optimalisatie iets waar logistieke bedrijven nood aan hebben. De investering in deze scale-up past perfect in onze strategie. Het bedrijf, gelegen op de door LRM ontwikkelde en beheerde technologiecampus, toont nog maar eens aan dat Corda Campus een vruchtbare bodem is voor sterk ondernemerschap.”

© Limburg Startup - LSU 2024