Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Brons voor slimme douche-afvoer voor studentondernemers UHasselt tijdens Europese finale in Italië

Nadat studenten van de UHasselt met hun slimme douche-afvoer Smart Stream de prijs van beste student ondernemer van Vlaanderen hebben gewonnen. Wisten ze vorige week donderdag de 3de prijs te behalen tijdens de Europese finale in Catania (Italië)

De Europese wedstrijd wordt georganiseerd door JA Europe. JA Europe is een non-profitorganisatie die zich richt op het bevorderen van ondernemerschap onder jongeren in Europa. Door middel van praktijkgerichte programma’s en samenwerking met scholen en bedrijven, biedt JA Europe studenten de kans om essentiële vaardigheden te ontwikkelen die hen voorbereiden op de arbeidsmarkt en ondernemerschap. JA Europe werkt in Vlaanderen samen met Vlajo, de Vlaamse organisatie die creatief ondernemerstalent wil ontwikkelen in Vlaamse scholen, hogescholen en universiteiten.

De 4 studenten Handelswetenschappen van de UHasselt wisten de jury te overtuigen met hun project ‘Smart Stream’. Ze ontwikkelden een oplossing om koud water uit de douche slim te gebruiken. Zo ontwierpen ze een tussenstuk in de afvoer om (het aanvankelijk) koude water slim af te leiden naar de regenput. Van zodra het water van de douche een zekere temperatuur heeft bereikt, wordt het pas afgeleid naar de afvoer. “Het is een duurzaamheidsoplossing”, zegt student Xander Laenen. “Op deze manier gaat geen proper water verloren.”

Het atypische opleidingsonderdeel Ondernemen speelt een belangrijke rol in de bachelor Handelswetenschappen. “We combineren zeer gericht de academische en praktijk gerelateerde kennis en leren onze studenten naast het pure ondernemerschap ook heel wat zogenaamde ‘soft skills’. Zo trainen we hen onder meer in communicatie, creativiteit, het werken in team, mindset en attitude”, aldus Prof. Pieter Vandekerkhof. “En dat loont, want we zien de laatste jaren een patroon terugkomen.”

Tijdens de opleiding Handelswetenschappen focussen de docenten op learning by doing. Door het ondernemen in de praktijk om te zetten, worden de studenten omgedoopt tot ondernemers en ervaren ze hoeveel inspanning het vereist om van een startend bedrijf een succes maken. De intense samenwerking tussen een professor en 2 gastdocenten uit de praktijk vormt een synergie Ook het partnership met Vlajo zorgt voor een ideale testomgeving, waar studenten kunnen leren ondernemen maar toch een vangnet vanuit het Vlajo concept hebben. Dit alles zorgt er voor dat studenten kunnen evolueren tot jonge ondernemers en intrapreneurs.

Ontzettend trots op Smart Stream
“We zijn ontzettend trots op onze studenten achter Smart Stream”, zeggen Marc Beenders, corporate community manager van LRM en Gilles Wuyts, Business/ Innovation Analyst bij Imec en beiden gastdocent UHasselt die binnen het opleidingsonderdeel Ondernemen de studenten van UHasselt begeleiden in het opstarten van hun onderneming. “Met een sterk product, een goed businessplan én de juiste soft skills overtuigen onze studenten jaar na jaar een professionele jury van ondernemers. Wij zijn blij dat we onze praktijkervaring vanuit Limburg Startup en Imec kunnen implementeren in het onderwijsmodel van de opleiding Handelswetenschappen. Het winnen van dergelijke prijzen toont aan dat deze synergie werkt.

“Ook na de wedstrijden doen onze studentenondernemingen het goed. Hiervoor werken we nauw samen met andere actoren uit het Limburgs startup eco-systeem waaronder Limburg Startup, het LRM incubatorennetwerk en Student Startup. Zo werden de shampoo tabletten van Shampop opgepikt door een bedrijf uit Genk en werd IZI-Fit verkocht bij JBC. De winnaar van twee jaar geleden: Arkaï, is ondertussen gestart met de verkoop van haar product: een BH die meegroeit. PROLUX is dan weer een startup die vorig jaar werd opgericht en zich toelegt op de productie en verkoop van sokken die pijnlijke en blauwe tenen tegen gaat. “Het is zeker niet onze bedoeling om van elke student een ondernemer te maken. Het is wel onze doelstelling om onze studenten ondernemende vaardigheden bij te brengen die verwacht worden op de arbeidsmarkt”, zegt Pieter Vandekerkhof

Ambities
De ambities van de heren zijn groot. Het was onze ambitie om van UHasselt dé ondernemende universiteit te maken. Dat we hierin goed op weg zijn bewijzen de resultaten van onze studenten. Zijn we voldaan? Nooit! Als ondernemende docenten kan de lat niet hoog genoeg liggen. We verwachten elk jaar meer van onze studenten. We hopen ooit met onze studenten goud te halen in Europa.

 

© Limburg Startup - LSU 2024