Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

De sector van de drones en Advanced Air Mobility evolueert snel en biedt nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden voor de luchtvaartindustrie. Daarom wil Brussels Airport investeren in DronePort, een uniek ecosysteem gericht op onderzoek, innovatie en ontwikkeling in de markt van de drones en Advanced Air Mobility. Met deze investering wil Brussels Airport innovatie en ontwikkeling op het vlak van drones verder ondersteunen.

 DronePort bevindt zich op de voormalige luchtmachtbasis van Sint-Truiden, en is een initiatief van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, de stad Sint-Truiden, POM Limburg en JK Invest. De ontwikkeling van de site startte in 2013, en DronePort wil onderzoek en innovatie stimuleren door een ecosysteem te creëren voor de drone en Advanced Air Mobility sector. Dit ecosysteem omvat zowel een regionale luchthaven als verschillende diensten waaronder een campus, een drone test site en een incubator die een groeiplatform vormen voor bedrijven die deze nieuwe markt verder willen ontwikkelen.

Brussels Airport heeft de ambitie om een leidende rol te spelen in de ontwikkeling en toepassing van innovatieve oplossingen gebaseerd op het gebruik van drones. In 2021 is Brussels Airport daarom reeds aandeelhouder geworden van SkeyDrone, een pionier op vlak van dronediensten en dronemanagementsystemen. Door deze beoogde kapitaalinjectie in DronePort zou Brussels Airport nu ook daarvan medeaandeelhouder worden.

“Door een belang van 30% in DronePort te verwerven, zullen we de mogelijkheid hebben om een unieke positie in deze opkomende industrie op te nemen.”, legt Arnaud Feist CEO van Brussels Airport Company uit. “We investeren steeds meer in de ontwikkeling van innovatieve technologieën en werken aan verschillende drone-projecten onder andere op vlak van luchthavenbeveiliging en operationele efficiëntie. Met deze participatie in DronePort wil Brussels Airport haar rol in de ontwikkeling van oplossingen en diensten op basis van dronetechnologie versterken.”

Deze beoogde kapitaalsverhoging zal het voor DronePort mogelijk maken om de ontwikkeling van hun infrastructuur en ecosysteem verder te zetten en te versnellen. Het partnerschap van aandeelhouders maakt het mogelijk de co-creatie te versnellen en de drone-community en haar ontwikkelingen in België en daarbuiten te promoten. De partners hebben de gezamenlijke ambitie om DronePort uit te bouwen tot een droneluchthaven met internationale uitstraling.

“DronePort werd enkele jaren geleden opgericht, toen al inspelend op de ontluikende drone-industrie en was zijn tijd ver vooruit dankzij de unieke testfaciliteiten, incubatiewerking en infrastructuur. De instap van Brussels Airport Company zal een nieuw hoofdstuk inluiden voor DronePort, een volgende stap in de levenscyclus van de vennootschap. Brussel Airport is een sterke strategische partner met gedegen luchtvaartkennis, een duidelijke ambitie en een internationaal netwerk dat DronePort zal helpen opschalen tot een referentie in de dronesector op Europees niveau”, aldus Tom Vanham, Algemeen Directeur van LRM.

Ook AGOST, het autonoom gemeentebedrijf van de Stad Sint-Truiden, reageert enthousiast: “Met de instap van de nieuwe investeerder Brussels Airport Company in de NV DronePort kiezen we als autonoom gemeentebedrijf van de Stad Sint-Truiden resoluut voor de verdere ontwikkeling en verankering van de drone-industrie op Brustem. Nieuwe tewerkstelling,  economische ontwikkeling en innovatie zal gecreëerd worden in de bedrijvenzone die luchtvaart gerelateerd is.”

 De transactie moet nog worden gefinaliseerd en goedgekeurd door de relevante mededingingsautoriteiten en respectievelijke bestuursorganen en zal naar verwachting midden 2023 worden afgerond.

 

© Limburg Startup - LSU 2024