Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Cannovex BV, een ontwikkelaar van cannabinoïde gebaseerde geneesmiddelen, gevestigd in BioVille ontvangt ontwikkelingssteun van EUR 0.5 miljoen van VLAIO. De subsidie zal over twee jaren gespreid worden en de ontwikkeling van nanovezel films ondersteunen voor de transmucosale opname van cannabinoïden.

Ondanks dat medische experten het therapeutisch potentieel van cannabinoïden erkennen in een grote range van verschillende ziektegebieden, is er nog steeds een grote nood om de klinische evidentie hiervan te bewijzen. Eén van de redenen hiervoor is de ondermaatse huidige formulatie van de actieve cannabis bestanddelen.  De huidige cannabinoïde gebaseerde producten vertonen vaak ernstige tekortkomingen zoals: een aanzienlijk first-pass-effect hoge inter- en intra-patiënt variabiliteit en een aantal ongewenste bijwerkingen.  Verschillende van deze problemen kunnen opgelost wordt door het gebruik van de innovatieve formulaties die Cannovex ontwikkelt.

De ontwikkeling van de transmucosale film is onderdeel van het innovatieve programma van cannabinoïde formulaties bij Cannovex. De missie van de Vennootschap is om het therapeutisch effect van cannabinoïden tot bij de patiënt te brengen door middel van de meest optimale toedieningsvorm. In partnership met een befaamde EU Universiteit en een c-GMP gekwalificeerde geneesmiddelenproducent ontwikkelt de Vennootschap de eerste transmucosale patch ooit voor de therapeutische vrijgave van cannabinoïden. Deze uiterst innovatieve formulaties vormen de basis voor een wereldwijd gepatenteerd portfolio dat toegang geeft tot verschillende ziektedomeinen. Het veelvuldig geleverd pre-klinisch bewijs en de veiligheid van cannabinoïden maken Cannovex zelfzeker om haar innovatieve producten  te evalueren in EU gereguleerde klinische studies in de komende jaren.

Steven Peters, Chief Executive Officer bij Cannovex, becommentarieerd: “We zijn erg verheugd om deze VLAIO-subsidie en steun van de Vlaamse Overheid te mogen ontvangen voor onze hoogst innovatieve projecten omtrent cannabinoïden. Dit is een erkenning voor ons pionierswerk en voor de visie en strategie in de biotech sector. Cannabinoïden vormen een veelbelovende groep van actieve farmaceutische componenten dit veel potentieel hebben om de hoogste medische noden aan te pakken. Het is onze missie om deze cannabinoïden te ontwikkelen in gepatenteerde innovatieve formulaties en om deze klinisch te valideren in EMA en FDA gereguleerde klinische studies.

Bram Beckers, PhD, Chief Scientific Officer bij Cannovex,
“Ontwikkelingssubsidies zijn een attractieve bron van financiering voor onze vennootschap die het ons mogelijk maakt om versneld onze onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten uit te voeren. Bijkomend benadrukt de VLAIO-subsidie het innovatieve potentieel van onze activiteiten. Voordat we ons klinisch ontwikkelingsplan opstarten zal Cannovex een hoogst betrouwbaar vrijgave- en toedieningsplatform creëren voor cannabinoïden. De ontwikkeling van deze eerste transmucosale patch voor vrijgave van cannabinoïde gebaseerde geneesmiddelen past perfect in onze strategie. Ik kijk enorm uit om samen te werken met al deze experten om ons innovatief product portfolio te verbreden.”

Cannovex verwacht de formulatie van de transmucosale patch te finaliseren in de loop van volgende jaar om daarmee kort nadien de opstart van haar eerste klinische studie aan te vatten.

© Limburg Startup - LSU 2024