Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Corda Campus isbelangrijkste hotspot voor starters
Bron: Dominiek Claes HBVL 01.04.2021

De Hasseltse Corda Campus is, zelfs met enige voorsprong, de belangrijkste thuisbasis voor starters en jonge groeibedrijven (scale-ups) van ons land, vóór ICAB in Brussel. Dat blijkt uit een studie naar de nabijheid van andere bedrijven.

Vlaams economieminister Hilde Crevits had het eerder al gezegd: “Limburg is het mekka voor starters”. Een studie van Omar Mohout, entrepreneurship fellow bij Sirris, het collectief onderzoeks- en ondersteuningscentrum van de technologische industrie, geeft haar gelijk. Mohout is tevens professor Ondernemerschap bij de Antwerp Management School en de Solvay Brussels School of Economics and Management.

“De nabijheid van andere bedrijven is een belangrijke factor voor de latere resultaten van start-ups en scale-ups”, zegt Omar Mohout. “Kruisbestuiving is van levensbelang voor deze jonge bedrijven. Daarom heb ik een studie opgezet naar clusters van jonge bedrijven die zich in de nabijheid bevinden van andere gevestigde waarden in het bedrijfsleven.” Dat leverde 79 clusters op in ons land, volgens Mohout de thuisbasis van minstens 23 procent van alle start-ups en scale-ups van ons land.

Technologie
Corda Campus bestrijkt de eerste plaats op het vlak aantal digitale technologiebedrijven. Meer dan tien procent van al de technologiebedrijven in de Belgische clusters is gehuisvest op de Hasseltse techcampus. Daarmee is Corda Campus zelfs met enige voorsprong de best geplaatste hotspot van het land. Het Brusselse ICAB volgt op een tweede stek.

“Corda Campus is niet alleen de grootste technologiecampus van het land, het is ook de meest internationale en meest diverse. Ook op technologievlak is ze toonaangevend met de leidende positie in onder meer Artificiële Intelligentie (AI) en Software as a Service (SaaS). Het is een ode aan de geschiedenis van de locatie waar de cassetterecorder en compact disk het levenslicht zagen”, zegt Mohout. “De techbedrijven hebben er gezamenlijk meer dan 100 miljoen aan groeikapitaal opgehaald. Daarnaast telt Corda ook de meeste vrouwelijke oprichters en CEO’s.”

Manager
“We zijn uiteraard zeer trots op de groei die onze campus én bedrijven doormaken. Onze campus wil een inspirerende thuishaven zijn voor (groei)bedrijven waar tijd en ruimte is voor business, maar waar ook de community een belangrijke rol speelt”, zegt Raf Degens, algemeen directeur Corda Campus. “De Corda INCubator, dé plaats bij uitstek voor start-ups, onderging vorig jaar nog een stevige transformatie. En met Roel Mentens hebben we een nieuwe manager die vanaf juni voor nog meer kruisbestuiving zal zorgen.”

Ook andere Limburgse incubatoren krijgen een eervolle vermelding in het rapport van professor Mohout. Wetenschapspark Limburg in Diepenbeek en C-Mine Crib in Genk bekleden de veertiende en vijftiende stek in de rangschikking. Bij de opkomende hotspots wordt onder meer IncubaThor in Genk gerekend. Droneport in Sint-Truiden krijgt dan weer goede punten op het vlak van specialisatie in drones en ruimtevaart.

“Dat Limburg het zo goed doet, heeft ongetwijfeld te maken met de uitgekiende visie, in connectie met de kennisinstellingen, die er is ontwikkeld. Die strategie werpt nu al zijn vruchten af”, zegt professor Mohout. “Daar kan de rest van Vlaanderen een voorbeeld aan nemen. Het heeft immers geen zin om overal hetzelfde te willen doen. Zo wil niet enkel Sint-Truiden zich specialiseren in drones, maar ook Oostende. Een goed beleid kan daar beter vorm aan geven.”

© Limburg Startup - LSU 2024