Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Deze 4 gezondheidsapps werkene echt.
Limburgse Fibricheck als eerste op shortlist van overheid

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) promoot vanaf dit weekend medische apps op de website mhealthbelgium.be. Het platform moet op termijn dé referentie worden voor burgers die informatie zoeken over online gezondheidszorg.

“Er is een gigantisch aanbod aan gezondheidsapps, waardoor de betrouwbaarheid ervan moeilijk te bepalen is”, zegt De Block. “Wij willen burgers en hulpverleners daarmee helpen.”

Vanaf morgen staan de eerste vier apps op de website, maar het is niet de bedoeling dat het daarbij blijft. Maggie De Block wil op termijn een overzicht bieden van alle apps die voldoen aan de medische wettelijke vereisten. “Je zal er informatie vinden over de werking en de voordelen van de online toepassingen voor de patiënt en/of de zorgverlener”, zegt woordvoerder Tijs Ruysschaert. De minister werkt daarvoor samen gezondheidsadministraties Agoria en beMedTech. De volgende vier apps zijn alvast gekeurd en worden vanaf dit weekend op mhealthbelgium.be voorgesteld.

Fibricheck
Fibricheck is een app die hartritmestoornissen kan opsporen en is ontwikkeld om voorkamerfibrillatie te detecteren. De gebruiker dient enkel zijn/haar vinger op de camera van de smartphone te plaatsen om het hartritme te registeren. De gegevens worden dan automatisch gedeeld met een arts die nadien meteen een diagnose kan stellen. Zo geniet de patiënt sneller van een aangepaste behandeling.

Moveup
Met moveUp kunnen patiënten voor- en na een heup- of knieoperatie optimaal revalideren. De patiënt krijgt aangepaste oefeningen, advies, informatie en coaching. Ook kan hij of zij via de ingebouwde microfoon vragen stellen aan de therapeut, en dit zelfs tijdens het weekend. De patiënt in kwestie wordt opgevolgd en begeleid door een team van gespecialiseerde kinesitherapeuten en artsen.

Remecare
De RemeCare Oncologie-app laat zorgverleners en kankerpatiënten makkelijker communiceren over de opvolging van hun chemobehandeling. Patiënten kunnen thuis aangeven hoe ernstig de nevenwerkingen van de chemo zijn. Daardoor kan het team in het ziekenhuis sneller ingrijpen en de medicatie optimaliseren. Dat kan leiden tot een betere levenskwaliteit en verhoogde levensverwachting.

Airview
Wie slaap- of ademhalingsproblemen heeft, kan AirView gebruiken voor een slaaptest in eigen thuisomgeving. De app biedt slaap-en ademhalingsbehandelingen en ondersteunt de patiënt met een screening, een diagnose en een therapieopvolging.

© Limburg Startup - LSU 2024