Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Digitale gezondheidspionier Qompium haalt 9 miljoen euro op
Qompium en zijn business units FibriCheck en Extra Horizon kennen groeispurt door Covid-19

De Belgische pionier in digitale gezondheidszorg Qompium haalt met een nieuwe kapitaalronde 9 miljoen euro op. Het bedrijf overkoepelt FibriCheck (medische applicatie, die hartritmestoornissen detecteert) en Extra Horizon (platform waarmee bedrijven snel, schaalbaar en veilig medische apps naar de markt kunnen brengen). Covid-19 zette een turbo op de digitale transitie in de gezondheidsmarkt. Met de kapitaalinjectie kan Qompium een hoofdrol spelen in die transitie en zijn internationale ambities kracht bijzetten.

Qompium sluit de nieuwe kapitaalronde succesvol af, en krijgt daarbij het volle vertrouwen van de huidige investeerders (o.a. LRM) en experten uit het medische veld. Qompium werd in 2014 opgericht om de implementatie van digitale gezondheidszorg te versnellen en te verbeteren. Twee business units maken deel uit van het bedrijf:

● FibriCheck is een medische applicatie die mensen toelaat om hun hartritme te monitoren en verborgen hartritmestoornissen op te sporen. Het is wereldwijd de allereerste CE- én FDA-gecertificeerde medische smartphone applicatie voor hartritmestoornissen op basis van het camerasignaal. FibriCheck helpt ondertussen meer dan 450.000 mensen in 43 landen, die samen al ruim 4 miljoen hartritmemetingen uitvoerden. De applicatie bracht al zo’n 40.000 hartritmestoornissen aan het licht. FibriCheck sloot al samenwerkingen af met bedrijven als Samsung en Fitbit.

● Extra Horizon is een platform om medische applicaties een pak sneller naar de markt te brengen en op te schalen. Het neemt de volledige backend van die applicaties – het technische framework, zeg maar – voor zijn rekening, en garandeert dat ze voldoen aan alle strenge en hypercomplexe regelgeving. Extra Horizon sloot al een partnership af met ams, wereldleider in optische technologie en sensoren. In amper drie maanden ontwikkelde ams dankzij Extra Horizon een uiterst nauwkeurige digitale sneltest met sensoren om SARS-CoV-2 antilichamen te detecteren.

Covid-19 zorgt voor stroomversnelling
Zowel FibriCheck als Extra Horizon kwamen door Covid-19 in een stroomversnelling terecht. mHealth (mobile health) nam een hoge vlucht tijdens de pandemie. Cardiologen begonnen tijdens de lockdown op grote schaal FibriCheck in te zetten om patiënten vanop afstand op te volgen in het kader van het TeleCheck-AF (AF staat voor atriumfibrillatie) project. Daarnaast begonnen nieuwe en bestaande spelers in sneltempo nieuwe medische applicaties te ontwikkelen en zochten oplossingen om die zo snel mogelijk naar de markt te brengen.

Qompium zal de nieuwe investering van 9 miljoen euro gebruiken om de groeiplannen van beide business units te versnellen. FibriCheck zet fors in op internationale groei; onder andere in Australië zette de regulator recent het licht op groen voor de applicatie. Die evolueert steeds sterker in de richting van geïntegreerde oplossingen, met telemonitoring en met toestellen – zowel wearables als hearables – van derde partijen. Extra Horizon merkt een grote nood aan technologische ondersteuning bij bedrijven die schaalbare en veilige medische applicaties willen bouwen. De transformatie van de gezondheidszorg gebeurt aan een razende vaart; ze moeten snelheid maken om te kunnen concurreren.

Pionier in digitale gezondheidszorg
Lars Grieten, CEO van Qompium: “We spelen al 6 jaar een pioniersrol in de digitale gezondheidszorg. Covid-19 heeft een enorme impact gehad op Qompium. De markt van digitale gezondheidszorg is in volle transitie, we hebben het voorbije jaar heel scherp gezien waar onze ‘sweet spot’ ligt in die markt. Dankzij onze investeerders kunnen we onze ambities waarmaken en kunnen we ons team verder uitbreiden om onze groei te ondersteunen. We willen ook de komende jaren voorop blijven lopen in de digitale gezondheidszorg.”

Tom Vanham, Algemeen Directeur LRM: “Qompium opereert op de grens van zowel de IT- als de gezondheidssector en heeft zijn expertise in beide domeinen weten te verenigen om een baanbrekende applicatie te ontwikkelen. We zijn heel trots om Qompium als sterk Limburgs bedrijf al sinds het prille begin tot ons portfolio te mogen rekenen. We zijn er zeker van dat Qompium mede door ons ‘smart money’ opnieuw een stevige stap vooruit zal zetten en z’n internationale ambities verder kan ontwikkelen.”

 

© Limburg Startup - LSU 2024