Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Drie op de vier starters na zes jaar nog aan het werk
De Limburgse starter is een doorzetter. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van de starterscijfers van Voka Limburg. “Limburgse starters doen het daarmee beter dan hun Belgische en Europese collega’s”, zegt Ellen Olislagers van Voka Limburg.

In totaal werden vorig jaar in Limburg 9.072 ondernemingen opgericht, een daling met 4,2 procent ten opzichte van het jaar 2021. Ondanks de daling, die zich overigens in heel Vlaanderen voordeed, was 2022 een goed jaar voor startende bedrijven. Ter vergelijking: in 2019, het jaar voor de coronapandemie, zagen 8.221 nieuwe ondernemingen het levenslicht.

Terwijl de appetijt van de Limburger om met een eigen onderneming te starten tijdens de coronapandemie net vergrootte, zette de oorlog in Oekraïne in 2022 een domper op het enthousiasme van de starters. “De oorlog mondde uit in een economische crisis die voor onzekerheid zorgde, waardoor velen de stap niet durfden te zetten”, zegt Ellen Olislagers, directeur eigenaars-ondernemers bij Voka Limburg.

De meeste startende bedrijven bevonden zich traditioneel in de sector ‘gespecialiseerde bouwwerkzaamheden’, zo blijkt uit de analyse van Voka Limburg op basis van data die door het onderzoeksbureau Bel-first werden verzameld. Toch duiken er ook andere sectoren de top tien binnen, zoals gezondheidszorg (bijvoorbeeld zelfstandige verpleegkundigen), IT en wetenschappelijke en technische sectoren. “Het is een goede zaak dat onze starters de kaart van innovatie trekken en mee evolueren met de noden van de maatschappij”, vindt Olislagers. “Dat is belangrijk om onze concurrentiekracht op peil te houden.”

Daarnaast zijn starters belangrijk voor de werkgelegenheid. Sinds 2015 waren Limburgse start-ups goed voor 15.000 nieuwe jobs. In 2022 creëerden starters 974 nieuwe banen.

Gezondheid
Het aantal starters ging vorig jaar in Limburg dan wel achteruit, met de gezondheid van de Limburgse starters is alles prima. De overlevingsgraad is dan ook relatief hoog. De Limburgse starter is een taaie soort. Van de bedrijven die de voorbije zes jaar werden opgericht, was eind 2022 nog 75 procent actief. Hiermee doet Limburg beter dan het Vlaams gemiddelde (66 procent) en zelfs veel beter dan het Europees gemiddelde (45 procent).

Een professionele begeleiding is daarbij erg belangrijk. “Starters die het Bryo starterstraject van Voka Limburg hebben gevolgd, hebben zelfs een overlevingsgraad van 82 procent”, vult Olislagers aan. “Begeleiding is nog altijd de beste voedingsbodem om een duurzame onderneming uit te bouwen.

Ecologisch zwembad
Een van die Limburgse starters is de specialist in ecologische zwembaden ZUUVR in Paal. Het bedrijf werd in 2021 opgericht door Hans Ollevier als spin-off van de gelijknamige tuinaannemer. “We willen aantonen dat een zwembad niet altijd een grote verspiller moet zijn, wat het nu vaak wel is”, aldus Ollevier, die de lat voor het nieuwe bedrijf meteen hoog heeft gelegd: de zwembadsector hervormen en klaarmaken voor de ecologische uitdagingen van de toekomst. Zo worden er geen chemicaliën gebruikt en wordt er geen water verspild. “Voor de energievoorziening kunnen overschotten van de zonnepanelen worden gebruikt”, legt Ollevier uit.

ZUUVR werd opgericht in 2021 en miste daardoor een groot deel van de stijgende vraag naar zwembaden naar aanleiding van de coronapandemie. Dat bleek echter geen probleem. “Het moest in die periode vooral snel gaan en goedkoop zijn”, zegt Ollevier. “Door de energiecrisis is er echter veel meer aandacht voor energiebesparing, en daar plukken wij nu de vruchten van. Ook ecologie en duurzaamheid worden steeds belangrijker, zeker bij de realisatie van publieke projecten.”

Het bedrijf zag het voorbije jaar de omzet en winst gevoelig stijgen. Bovendien is het orderboekje voor dit jaar goed gevuld en om het allemaal behapbaar te houden worden de komende maanden vier extra werknemers gezocht. “Een goede begeleiding was in die opstartfase ook voor ons erg belangrijk. Dankzij de startersbegeleiding van Voka Limburg konden we onze ideeën beter kanaliseren en aan de man brengen”, besluit Ollevier.

Bron: HBVL 05.01.2023 – Guido Cloostermans

 

© Limburg Startup - LSU 2024