Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Een innovatief start-up ecosysteem uitbouwen vanuit samenwerking

Voor de Stad Limburg beschreef Marc Beenders, Community Manager van LSU de aanpak van het Limburgs startup eco-systeem

Limburg heeft tal van troeven en initiatieven die ons als regio er doen uitspringen. Initiatieven die ons veerkracht geven en zorgen voor een zeer specifieke en motiverende dynamiek. Ons jong, maar veelbelovend start-up ecosysteem is hier zeker één van de sturende factoren in. Maar hoe kunnen we Limburg nog méér op de kaart zetten als start- en scale-up regio met veel potentieel en (door) groeimogelijkheden? Dat kan door het bestaande ecosysteem nog beter met elkaar te verbinden. Door uit onze comfortzone te stappen en onder de kerktoren uit te komen. We moeten de verschillende start-up scenes met elkaar verbinden, samen aan hetzelfde touw trekken en ons speelveld verbreden. Corda Campus toont aan dat het kan: er werken binnenkort 5000 mensen op de oude Philipssite in maar liefst 250 verschillende bedrijven. Bedrijven, klein en groot, die van elkaar leren en groeien. Er wordt niet in grenzen of niveaus gedacht, maar wel hoe ze iets voor elkaar kunnen betekenen. En dat moeten we verder zetten. We hebben een sterk groeiend ecosysteem dat we nog meer kunnen verbinden. Eigenlijk net zoals het concept van Stad Limburg voor ogen heeft: schaal creëren en de efficiëntie verhogen.

Limburg Startup, LSU, neemt deze verbindende rol tussen start-ups, de academische wereld en stakeholders op zich en brengt alle actoren uit het start-up landschap fysiek samen. Meer dan 45 organisaties zetten zich achter LSU, maar ook incubatoren en kennisinstellingen vinden elkaar om toekomstgericht te kunnen groeien. Maar ze moeten elkaar nog beter leren kennen, ze moeten het vertrouwen opbouwen om vervolgens samen slimme initiatieven op poten te zetten die zowel start-ups als studenten en ervaren ondernemers ten goede komen. We willen groeien en liefst samen en niet alleen.

Wanneer start-ups sneller kunnen schalen en hun economische belang groeit,  groeit ook het belang voor onze regio. De sleutel tot succes zit in samenwerking. In slimme keuzes maken en luisteren naar de noden van de bedrijven. De verbindende rol die de Stad Limburg met de 42 gemeentes nastreeft, past Limburg Startup vandaag al succesvol toe met de 45 organisaties die start-ups ondersteunen. Innovatie kent geen grenzen, laten we de dus ook resterende grenzen weghalen en samen werken aan de verdere uitbouw van een succesvol Limburg. Want waar een wil is, is een weg.

 

© Limburg Startup - LSU 2024