Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Werken aan incubatorgebouw Agropolis van start gegaan
Incubator voor nieuwe land- en tuinbouw wordt fysieke ontmoetingsplaats voor bedrijven

Agropolis, het bedrijventerrein voor nieuwe land- en tuinbouw in de gemeente Kinrooi, is gestart met de bouw van een nieuw incubatorgebouw. In deze incubator, en het omliggende bedrijventerrein van 40 hectare, draait binnenkort alles om agro-innovatie, de ontwikkeling van nieuwe technologieën en toepassingen binnen de land- en tuinbouwsector. Op het bedrijventerrein zullen zich niet enkel start-ups vestigen. Er wordt ook gemikt op middelgrote ondernemingen. De interactie tussen de bedrijven moet ervoor zorgen dat ondernemingen sneller groeien. Agropolis zal vanaf dag één reeds al de traditionele incubatordiensten aanbieden. Bovendien kunnen de bewoners binnenkort ook gebruik maken van een onderzoeks- en productieruimte om de nieuwste toepassingen te testen.

Agropolis wil een fysieke ontmoetingsplaats worden voor start-ups en bestaande bedrijven in de land- en tuinbouwsector. Het legt daarbij de focus op agro-innovatie. Denk hierbij aan Smart Farming, wat kan leiden tot een meer productieve en duurzame landbouw, gebaseerd op een efficiënter gebruik van grondstoffen. Of insectenteelt waarbij insecten gekweekt worden als alternatieve eiwitbron. De incubator opent haar deuren begin 2018.

Onderzoeks- en productieruimte

Agropolis voorziet 12 kantoren tussen 20 m² en 60 m². Er wordt ook een co-working space gecreëerd zodat bedrijven makkelijk kunnen samenwerken. In de incubator zullen er bedrijfsunits, vergaderzalen, kantoren en flex-werkplekken ter beschikking zijn. ‘In vier bedrijfsunits komen bovendien ook een productie- en onderzoeksruimte waar bedrijven naar hartenlust kunnen experimenteren met nieuwe technologieën’, zegt Kristof Das, manager Agropolis. In totaal kunnen een 25-tal bedrijven terecht in de incubator. Als de starters de incubator ontgroeien, kunnen ze steeds terecht op een werkplek op de site van Agropolis. De totale investering bedraagt 2,35 miljoen euro. De financiering komt tot stand dankzij VZW Boterakker, LRM, Provincie Limburg en het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

IPM Impact, dat staat voor Integrated Pest Management en inzet op nieuwe technieken binnen de landbouwsector, zal als een van de eersten deze nieuwe werkplek betreden. ‘Het bedrijf past perfect binnen onze filosofie. Het wil met nieuwe technieken en inzet van nuttige organismen het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen drastisch reduceren en gelooft sterk in samenwerkingen met andere bedrijven ’, zegt Kristof Das.

Agrarisch verleden

Het is geen toeval dat deze nieuwe incubator een plek krijgt in de gemeente Kinrooi. ‘Kinrooi heeft een rijk agrarisch verleden dankzij zijn zeer vruchtbare gronden. Al eeuwenlang kleurt de landbouwbedrijvigheid de gemeente. Het innovatieve Agropolis-project breidt nu ook een duurzaam vervolg aan deze rijke geschiedenis’, zegt burgemeester, Jo Brouns.

LRM, de Limburgse investeringsmaatschappij, zet haar schouders ook onder dit project. ‘Landbouw is een eeuwenoude stiel, maar je mag je niet vergissen in het innovatie-gehalte en het belang van R&D in deze sector. LRM gelooft sterk in nieuwe business opportuniteiten in deze sector, zowel voor grote bedrijven als voor start-ups. De ontwikkeling van dit innovatief agrarisch bedrijventerrein moet de ontwikkeling van nieuwe economische activiteiten stimuleren. De incubator Agropolis is deel van een netwerk van negen Limburgse incubatoren, reeds goed voor 216 start-ups met 635 mensen op de payroll’, zegt Stijn Bijnens, CEO van LRM.

De heer Hubert Brouns, voorzitter VZW Boterakker:

“Dit project is ontzettend belangrijk voor de landbouwindustrie in de regio. Bedrijven kunnen hier samen aan de toekomst werken op een innovatieve manier”.

Ook de Provincie Limburg investeert eveneens in het project. ‘”De Limburgse land- en tuinbouwsector bestaat uit bijna 3000 bedrijven die samen meer bijna 8000 mensen tewerkstellen. Als we kijken naar het hele agrobusinesscomplex, dan spreken we over meer dan 4000 bedrijven en meer dan 20 000 jobs. De land- en tuinbouw is dus een belangrijke sector in Limburg die we moeten blijven ondersteunen’’, stelt Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw. ‘Agropolis zorgt ervoor dat deze vakgebieden een sterke voedingsbodem krijgen om verder te innoveren. De fysieke ruimte, coaching en begeleiding die de incubator voorziet, moet voldoende ruggensteun bieden om het nieuw en veelbelovend ondernemerschap te laten groeien. Dit kadert perfect in het SALK-uitvoeringsplan en verklaart ook meteen waarom wij als provincie meer dan 835.000 euro voorzien voor de realisatie ervan.”

Over Agropolis

Agropolis-Kinrooi heeft de doelstelling om een impuls te geven aan Vernieuwende bedrijven in de land- en tuinbouw. Op die manier trachten we de concurrentiekracht van de bedrijven in de regio en de sector in het algemeen te verhogen. Agropolis-Kinrooi zal in deze de rol spelen van “Broed- en kiemkamer”, waarin innovatieve en economische rendabele activiteiten worden ontplooid & ondersteund én waarbij de opgedane kennis wordt verspreid.

In concreto worden een bedrijventerrein en netwerkfaciliteiten ter beschikking gesteld aan de “nieuwe land- en tuinbouwbedrijven”. Starters kunnen terecht in de Incubator, waarbij huisvesting, ondersteuning en begeleiding worden geboden.

www.agropolis-kinrooi.be

© Limburg Startup - LSU 2024