Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Elektromotor voor vliegtuigen onder dak bij DronePort

Het Belgisch-Amerikaanse Cosmic Aerospace gaat zijn gloednieuwe en revolutionaire elektromotor voor vliegtuigen verder ontwikkelen en testen onder de vleugels van DronePort in Sint-Truiden. Die motor is bestemd voor een nieuw, volledig elektrisch vliegtuig dat Cosmic Aerospace bouwt in Denver (Colorado, VS).

Cosmic Aerospace is een start-up in de ontwikkeling van volledig elektrische vliegtuigen. Eén van de oprichters is Christopher Chahine, onderzoeker in het gebied van aeronautica. Voor hij samen met anderen Cosmic Aerospace oprichtte, werkte hij aan het ontwerp van straalmotoren in een vooraanstaand onderzoeksinstituut in ons land.

“Ik merkte op dat veel bedrijven in de luchtvaartindustrie slechts kleine verbeteringen aanbrengen in bestaande technologieën, zonder echt duurzame oplossingen te bieden voor de uitdagingen van de industrie”, legt Chahine het ontstaan van Cosmic Aerospace uit. “Gefrustreerd door dit gebrek aan vooruitgang, richtte ik samen met twee partners Cosmic Aerospace op, met als doel een volledig elektrisch vliegtuig te ontwikkelen dat de duurzaamheidsproblemen in de luchtvaart structureel aanpakt.”

Gewicht
Het beperkte vliegbereik vormt het grootste obstakel voor elektrische vliegtuigen. De huidige batterijtechnologieën hebben niet genoeg energiedichtheid om lange afstanden te overbruggen. “Het gewicht is hier de belangrijkste factor. Er is namelijk een veelvoud in het gewicht aan batterijen nodig om het equivalent aan traditionele brandstoffen te vervangen, en vooral in de luchtvaart is dat een probleem”, zegt Chahine. “Cosmic Aerospace besloot dit probleem aan te pakken door een zeer energie-efficiënt vliegtuig te ontwerpen in combinatie met een geavanceerde elektrische motor.”

Vliegbereik
Het resultaat van hun zoektocht is een motor die vergelijkbare stuwkracht biedt in vergelijking met conventionele verbrandingsmotoren, maar met een veel hogere efficiëntie. “Dat stelt ons in staat om een groot deel van de luchtvaartmarkt te bestrijken, want ongeveer de helft van alle wereldwijde vluchten heeft eigenlijk maar een bereik van minder dan 1.000 kilometer, en dat is ons streefdoel op lange termijn”, beweert Chahine. Het vliegtuig zal plaats bieden aan ongeveer 25 passagiers, een ideaal toestel dus om korte, maar duurzame vluchten met een beperkt aantal passagiers te maken. Volgens de jongste prognoses zou het prototype van het elektrische vliegtuig tegen eind 2025 vliegklaar zijn.

DronePort
Om hun baanbrekende motor verder te ontwikkelen en te testen, koos Cosmic Aerospace voor DronePort als partner. “De samenwerking met Cosmic Aerospace toont aan dat DronePort dus niet alleen een testcentrum voor drones is, maar ook een ideale locatie voor pioniers in de ontwikkeling van nieuwe luchtvaarttechnologieën”, zegt CEO Tom Vanham van LRM, de grootste aandeelhouder van DronePort.

Een eerste prototype van de nieuwe elektromotor is ondertussen in Sint-Truiden in elkaar geschroefd, en wordt er nu verder ontwikkeld en getest. “Het heeft wat voeten in de aarde gehad om ons atelier in te richten met al het benodigde materiaal, maar uiteindelijk vonden we in DronePort alles wat we nodig hadden”, aldus nog Chahine.

www.cosmicaerospace.com

Bron: HBVL, Dominiek Claes

© Limburg Startup - LSU 2024