Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

 Elia investeert in energiestart-up Enervalis

De beheerder van het Belgische stroomnet ondersteunt de groei van een Limburgs bedrijfje dat software ontwikkelt voor het beheer van warmtepompen, laadpalen en zonnepanelen.

Enervalis, het bedrijf dat opgericht werd door Stefan Lodeweyckx, ontwikkelt software voor energiebeheer. Het gaat dan vooral om het voorspellen van vraag en aanbod van energie op een netwerk aan de hand van weersvoorspellingen, input van de gebruikers, artificiële intelligentie en big data.

Elia ELI -0,09% wil de kennis van Enervalis gebruiken om het steeds complexer wordende stroomnet beter te beheren. Het bedrijf zoekt samenwerking met vernieuwende spelers om de energietransitie mogelijk te maken.

Enervalis heeft ook oplossingen om elektrische voertuigen efficiënter te laden en de aansturing van zonnepanelen, warmtepompen en dergelijke te verbeteren.

Minderheidsbelang

Elia legt 0,4 miljoen euro op tafel voor een minderheidsbelang van bijna 9 procent. Dat kan mogelijk in een latere fase opgetrokken worden tot 14 procent.

Enervalis kreeg eerder al ruim 4 miljoen euro kapitaal toegestopt van het Vlaamse investeringsfonds LRM, de Limburgse gemeentelijke holding Nuhma en de durfkapitaaltak van technologieconcern ABB.

© Limburg Startup - LSU 2024