Corda Campus en LRM brengen epische innovaties naar het grote publiek
LRM en Corda Campus lanceren ‘EPICORDA’: een unieke tentoonstelling waar Philips en Apple producten met elkaar in dialoog treden. De expo toont nostalgische, maar baanbrekende Philipsproducten samen met de privé-Apple-collectie van technologie-ondernemer Peter Hinssen. De expositie vindt plaats op de vroegere Philipssite, nu de hotspot voor technologie en innovatie.
Philips en Apple, twee techgiganten die innovatieve producten afleverden en onze wereld hebben veranderd, komen samen op de EPICORDA. Met meer dan 60 producten bundelt de tentoonstelling epische innovaties die ontwikkeld werden op Philips Hasselt samen met Apple-producten uit de privéverzameling van ondernemer Peter Hinssen. Philips Hasselt vestigde zich destijds op de site die nu Corda Campus heet en leverde er tal van innovaties af die de wereld zouden veranderen. De cassette(speler) en cassetterecorder, maar ook het elektronisch orgel: de Philicorda. Het ontketende zelfs een digitale revolutie met de introductie van de CD. Ook Apple heeft op haar eigen manier innovatieve technologie naar het brede publiek gebracht. De Newton, Macbook, iPod of iPhone hadden allemaal een enorme impact op onze samenleving. Corda Campus geldt als het epicenter voor innovatie en is dan ook het gedroomde platform voor deze unieke tentoonstelling waarin het verhaal van twee toonaangevende fabrikanten convergeert en inspireert voor de toekomst. Het concept en de scenografie van de tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met PXL- MAD School of Arts.
Digitale verhalen
EPICORDA loopt drie maanden en is toegankelijk voor bedrijven en het grote publiek Door middel van een iPad word je digitaal door de tentoonstelling geloodst en krijg je uitleg bij de producten en verhalen van de twee bedrijven.
Stijn Bijnens, CEO LRM “Met EPICORDA hebben we het initiatief genomen om een tentoonstelling te maken die de baanbrekende innovaties van weleer op een voetstuk plaatst. Vanuit een nostalgische impuls. Als een ode aan de mensen die hier gewerkt hebben en de unieke innovaties die ze hebben voortgebracht. Bovendien is het deel van ons DNA om oude sites een nieuwe bestemming te geven. We doen dat met de mijnsites, maar Corda Campus is een gelijkaardig verhaal. Wie bezig is met de toekomst en de herbestemming van sites, heeft ook een de verantwoordelijkheid om de geschiedenis een plaats te geven. Daarom wordt de verhaallijn van EPICORDA ook gebundeld in een boek.
Maar vergis je niet, EPICORDA mikt niet op het sentiment. Nee, we willen jonge ondernemers en de vele start-ups die zich hier vestigen, inzicht geven. Zij weten vaak niet meer welke producten hier ooit zijn gemaakt. Je kan niet werken aan de toekomst zonder het verleden te kennen.
Belevingscampus: sleutel tot innovatie
In EPICORDA worden de Apple-producten uit de collectie van Peter Hinssen gecombineerd met producten die een link hebben met Philips Hasselt, beide pioniers op het vlak van innovatie.
Peter Hinssen: “Philips en Apple hadden elk een specifieke manier om producten te ontwikkelen, maar de wil tot innoveren stond centraal. Die overtuiging zorgde voor een zekere sfeer binnen de bedrijven en die sfeer was ook voelbaar op de werkvloer. Die drive is ook voelbaar op Corda Campus. Hier werken ze met even veel enthousiasme aan de toekomst”
Raf Degens, algemeen-directeur Corda Campus ‘Net zoals Philips Hasselt toen, wil Corda Campus vandaag ideeën stimuleren en ze laten uitbloeien. Als een heus ecosysteem. Beleving staat centraal. Net zoals community, één van de pijlers die het verschil maakte bij Philips Hasselt’
Corda Campus geldt als episch centrum voor innovatie, een plek waar twaalf jaar na de sluiting van Philips opnieuw 200 innovatieve bedrijven met 3000 werknemers werken aan vernieuwende technologieën en toepassingen.
EPICORDA loopt van 6 februari tot 6 mei en is vrij te bezoeken op woensdagnamiddag. Groepsbezoeken zijn mogelijk op afspraak. De expo is volledig gratis. Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt ook een boek uitgebracht, op basis van de verhaallijn die tijdens de tentoonstelling wordt uiteengezet.