Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Epihunter lanceert een tweede doorbraak voor absence epilepsie

Epihunter introduceert geautomatiseerde video functionaliteit in hun CE-gemarkeerde app voor detectie van aanvallen – een doorbraak voor kinderen en volwassenen met epilepsie, hun families en artsen.

Het toevoegen van video bij aanvalsdetectie kan de manier veranderen waarop neurologen en epileptologen de frequentie van epileptische aanvallen en het effect van therapie beoordelen en documenteren”, zegt Dr. Sándor Beniczky, hoofd Clinical Neurophysiology bij het Danish Epilepsy Centre.

Naar schatting 1 op 100 mensen heeft epilepsie en 1 op 3 mensen hebben ondanks medicatie nog steeds oncontroleerbare en onvoorspelbare aanvallen. Motorische aanvallen, die zich manifesteren als herhaalde automatische bewegingen en bewusteloosheid, is waar de meeste mensen aan denken wanneer ze het woord ‘aanval’ horen.

“Toch lijdt 1 op 7 mensen met epilepsie, meer dan 9 miljoen mensen wereldwijd, aan aanvallen waarbij ze niet op de grond vallen. In plaats daarvan lijken hun hersenen tijdens een aanval op pauze te gaan ​​en zullen ze voor zich uit staren en in slow motion reageren. Absence-aanvallen, ook wel ‘petits mals’ genoemd, kunnen van enkele seconden tot enkele minuten duren’, zegt Tim Buckinx, oprichter van epihunter en vader van een 14-jarige zoon met absence epilepsie.

Door hun aard zijn absences zeer moeilijk op te merken zijn en voor degenen die getroffen door absence epilepsie, leidt dit in het dagelijks leven tot veel miscommunicatie en frustratie. Medio 2018 lanceerde epihunter zijn eerste oplossing voor het detecteren, loggen en signaleren van absence aanvallen in real-time en dit heeft de impact van aanvallen in klaslokalen, op het werk en thuis verminderd. Eind 2018 werd een aanvullende Companion app gelanceerd om de historiek van aanvallen consulteerbaar te maken op de smartphone (van bijvoorbeeld de ouders), waardoor de gegevens ook makkelijk gedeeld kunnen worden tijdens bijvoorbeeld medische consulten. Vandaag verkreeg epihunter ook CE markering als een Klasse I medisch hulpmiddel.

Epihunter introduceert vandaag de mogelijkheid om automatisch een video-opname van een absence aanval te maken. Bovendien werd een loop-opnamefunctie ingebouwd zodat de opname ook 30 seconden voorafgaand aan de daadwerkelijke aanval bevat.

“Video is een hoeksteen in diagnose en therapie-optimalisatie. En pre-ictale [de momenten voorafgaand aan een aanval] video is van het grootste belang voor de behandelende arts”, zegt dr. Alexander Rotenberg, neuroloog aan het Boston Children’s Hospital en universitair hoofddocent neurologie aan de Harvard Medical School.

Zoals Tim uitlegt, “terwijl onze eerste oplossing gericht was op het zichtbaar maken van absence aanvallen in real-time en het beschikbaar maken van een objectieve overzicht van aanvallen, neemt de toevoeging van video veel rapporteringsdruk weg bij de ouders en het gezin. Dit maakt deel uit van de missie van epihunter: om epilepsie minder van tèl te maken op de momenten die er het meest toe doen, voor de persoon met epilepsie en ook voor hun familie. “

© Limburg Startup - LSU 2024