Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Euregionaal businesscentrum Greenville verhoogt comfort met upgrade van kantoren

Greenville, de incubator voor duurzame bedrijven in Houthalen-Helchteren, geeft vandaag een rondleiding in zijn geüpgradede kantoren. In april vorig jaar kwam Greenville voor 100 procent in handen van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Onder de vleugels van LRM breekt er voor Greenville nu een nieuw tijdperk aan, eentje van nog meer en beter inspelen op de noden in de markt én van verregaande kruisbestuiving met andere incubatoren en campussen in het LRM-netwerk.

De voorbije maanden kregen de gemeenschappelijke ruimtes een flinke upgrade. Greenville vernieuwde het atrium en de cafetaria, richtte een nieuwe co-working space in, breidde het vergaderaanbod uit én biedt nu ook kleinere kantoorunits aan om nog beter tegemoet te komen aan de behoeften van bewoners. LRM onderschrijft daarmee de belofte die ze vorig jaar maakte om de dienstverlening te verbeteren en de commerciële inspanningen te verhogen.

Tom Vanham, algemeen-directeur LRM
“Een jaar geleden hebben we Greenville volledig overgenomen. We hechten veel belang aan een sterk incubatorennetwerk want dat zorgt voor nieuw ondernemerschap in de Limburgse toekomstsectoren. De voorbije maanden hebben we nagedacht over de positionering, beleving en werking en zijn we trots om de incubator vandaag in een nieuw jasje te kunnen presenteren. Duurzame bedrijven vinden hier aantrekkelijke kantoren en faciliteiten, zeer goed gelegen en ontsloten. Bovendien worden ze deel van het grotere incubatorenverhaal, een extra reden om zich hier te vestigen.”

De incubator die gevestigd is in het voormalige hoofdgebouw van de Kempense Steenkoolmijnen beschikt op dit moment over negen vergaderruimtes en een veertigtal kantoren. De 32 bedrijven die op Greenville gevestigd zijn, stellen samen 145 mensen te werk en maken gebruik van een all-indienstenpakket met een centraal onthaal, ondersteunende diensten, een secretariaat en vergaderruimtes. Greenville biedt een stabiel omgevingskader waarbinnen ondernemerschap kan bloeien. Zo maken bewoners ook deel uit van de LRM-startupcommunity Limburg Startup (LSU), waar ze bij een team van experten terechtkunnen voor eerstelijnsadvies en allerhande infosessies.

Greenville Central Park
Het Atrium op de eerste verdieping heet voortaan ‘Greenville Central Park’ en wordt hét kloppend hart van Greenville waar bedrijven elkaar ontmoeten en samenwerken. Voor bewoners is het een verlengstuk van hun vast kantoor. Ze kunnen vrij gebruikmaken van verschillende vergadertafels, een salon en twee telefoonunits, aangevuld met heel veel groen.

Kristof Das, manager GreenVille

“De vernieuwingen moesten het comfort en het algemene kwaliteitsniveau van onze incubator verhogen. Door de omvang van de oppervlakte, de groene elementen en de invulling als ontmoetingsruimte, krijg je hier een écht parkgevoel. De co-working space verhuist naar een nieuwe, stille ruimte waar ‘werken’ en ‘focus’ centraal staan. Bewoners kunnen er via een dag- of jaarabonnement gebruikmaken van een fix- of flexplek, afhankelijk van de wensen. We bouwden drie nieuwe, kleinere kantoorunits om aan die vraag tegemoet te komen, én twee nieuwe vergaderzalen die zowel bewoners als externe bezoekers kunnen reserveren. Dat brengt het totale aantal vergaderzalen – op een boogscheut van de E313 én langs de Noord-Zuid verbinding – op negen, met een capaciteit tussen 4 en 28 personen. Ook de refter kreeg een flinke upgrade. Die voelt nu aan als een grote, gezellige living, mét kicker- en pingpongtafel, waar bewoners kunnen ontspannen in een informeel kader. Dankzij de samenwerking met Foodmaker, hoeven bewoners en bezoekers de deur niet meer uit voor een verse en gezonde maaltijd.”

Greenville werkt sinds januari 2022 nauw samen met Corda Campus. “Greenville kan zo meesurfen op de kennis en expertise die Corda opbouwde”, legt Raf Degens, algemeen directeur van Corda Campus, uit. “Team Corda fungeert niet alleen als klankbord, maar samen genereren we meer leads, werken we samen voor events én genieten we van meer schaalvoordelen.”

Bestaande troeven
Naast 2500 m² aan kantoren en 400 m² aan meetingrooms, biedt Greenville via Lab2Fab sinds 2018 ook 2000 m² aan test- en productiefaciliteiten voor bedrijven. Zo faciliteert de incubator de ontwikkeling van (nieuwe) producten en diensten in de circulaire economie en duurzaam ondernemen. Daarnaast is ook de Techniek- en Wetenschapsacademie (TWA) van UCLL op de site gevestigd en komen jaarlijks maar liefst 7000 kinderen tussen 4 en 18 jaar er proeven STEM-initiaties. Greenville en UCLL verlengen nu hun samenwerking met een vernieuwde overeenkomst voor de komende 2 jaar.

Pieter Willems, algemeen directeur Research & Expertise UCLL.
“De jarenlange samenwerking met Greenville is een hefboom én een verrijking geweest voor onze UCLL Techniek- en WetenschapsAcademie. Voor ons is het als kennisinstelling belangrijk om een nauw contact met het bedrijfsleven te onderhouden. We streven dan ook naar strategische aanwezigheid én samenwerking in de verschillende incubatoren in de regio’s waarin onze hogeschool actief is. We kijken alvast uit naar het vervolg van dit verhaal, waarbij we techniek en wetenschap vanuit Greenville op een duurzame en toegankelijke manier naar onze doelgroep brengen.”

Greenville werd in 2011 opgericht door LRM en de gemeente Houthalen-Helchteren. De incubator is gehuisvest in het voormalige hoofdgebouw van de Kempische Steenkoolmijnen. Het unieke gebouw – een beschermd monument – werd in 2012 gerenoveerd tot een dienstencentrum en incubator voor duurzame bedrijven.

Bekijk hier de reportage op TVL

© Limburg Startup - LSU 2024