Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Het ene rijsstaartje is het andere niet – wanneer kan ik mijn geheim beter geheim houden?

Geheimen hebben de mensheid steeds geïntrigeerd, ongeacht de soort, het onderwerp of de omvang ervan. Iets weten wat een ander niet weet, verschaft je een voordeel ten opzichte van die andere persoon. Of zoals het gezegde gaat: kennis is macht. In alle aspecten van de maatschappij zijn er dan ook geheimen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de sportwereld waarin onze nieuwe wereldkampioen tijdrijden Remco Evenepoel onlangs deelde dat de rijstaartjes die hij eet een geheime samenstelling hebben.

Ook een start-up heeft vaak één of meerdere geheimen die de drijvende kracht vormen achter hun concept of uitvinding. Het beschermen van uitvindingen is uiteraard van cruciaal belang voor innovatieve start-ups. Hoewel een octrooi vaak als de standaardoplossing wordt gezien voor een uitvinding, is het niet altijd de meest geschikte optie. Een octrooiaanvraag wordt immers na 18 maanden openbaar gemaakt, waardoor alle technische details toegankelijk worden voor iedereen, inclusief voor concurrenten. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor jouw bedrijf en de manier waarop je jouw innovatie wil beschermen.

In plaats daarvan kun je ook overwegen om je uitvinding geheim te houden als:

  • Je concurrenten geen toegang wil geven tot essentiële technische gegevens en knowhow.
  • Een octrooi niet geschikt is voor jouw uitvinding, bijvoorbeeld in het geval van esthetische creaties of wiskundige methoden.
  • Jouw uitvinding gemakkelijk kan worden aangepast door concurrenten, waardoor je technische voorsprong in gevaar komt.
  • Je een bredere beschermingsomvang nodig hebt dan een octrooi kan bieden, zoals het beschermen van financiële informatie en andere gevoelige gegevens.

Het kiezen voor geheimhouding heeft verschillende voordelen. Allereerst zijn er geen registratiekosten, en de bescherming kan potentieel onbeperkt zijn. Je kunt concurrentie vermijden zonder bewijs van voorgebruik aan te moeten leveren, en je hebt de flexibiliteit om verschillende aspecten van je uitvinding te beschermen zonder deze openbaar te maken.

Aan de andere kant biedt een octrooi ook voordelen, zoals bescherming tegen onafhankelijke ontwikkeling door concurrenten, mogelijkheden voor marketing en het aantrekken van investeerders, en bovendien is het ook een krachtig middel bij conflicten met concurrenten.

Het kiezen van de juiste strategie hangt af van jouw specifieke situatie. Een gemengde aanpak waarbij je zowel geheimhouding als octrooien combineert, kan soms de meest geschikte route zijn. Neem gerust contact met ons op om te bespreken welke strategie het beste past bij jouw uitvinding.

Meer info? Gevers: Bart Quanten, Intellectual Property Attorney  en Jens De Maere, Intellectual Property Attorney

 

© Limburg Startup - LSU 2024