Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Fibricheck is Limburgse Startup van het Jaar 2018

De Limburgse medische applicatie FibriCheck is verkozen tot Limburgse startup van het jaar 2018. Dat gebeurde op voordracht van Limburg Startup in het kader van de verkiezing van de Limburgse Ondernemer van het Jaar.

“De goedkeuring van de app door het Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap FDA is een mijlpaal die kan tellen”

Het gaat voor het Limburgse FibriCheck bijzonder snel. Vier jaar geleden opgericht, amper twee jaar later de goedkeuring van de Europese farmaceutische waakhond en dit jaar al de goedkeuring van de Amerikaanse Food & Drug Administration. De laatste twijfel,als er die nog was, over de applicatie voor smartphone waarmee hartritmestoornissen kunnen worden opgespoord, is daarmee definitief van de baan. FibriCheck is klaar om de VS te veroveren.

Het belang van de goedkeuring door de FDA is niet te onderschatten. “De goedkeuring door het Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap zorgt voor extra geloofwaardigheid”, zegt Bieke Van Gorp, een van de medeoprichters van Qompium, het bedrijf achter FibriCheck. “Het opent bovendien deuren.”

Masterthesis
Het bedrijf dat werd opgericht door Bieke Van Gorp, Lars Grieten, Kobe Leysen en Jo Van der Auwera ontwikkelde vier jaar geleden een applicatie voor smartphone waarmee hartritmestoornissen gemeten kunnen worden door een vinger 60 seconden op de camera te plaatsen. Inmiddels wordt de app door 1.000 artsen voorgeschreven en wordt ze gebruikt door ruim 56.000 mensen. Het idee van FibriCheck begon als een opdracht voor een thesis. Cardiologen stelden aan studenten van de UHasselt de vraag of smartphones iets konden betekenen voor hartpatiënten. De studenten staken de koppen bij elkaar en ontwikkelden een app die voorkamerfibrillatie opspoort. Voorkamerfibrillatie is een van de belangrijkste oorzaken van een hartinfarct.

FibriCheck is klinisch gevalideerd en wordt voorgeschreven aan patiënten die een verhoogd risico vertonen op cardiovasculaire aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes en vaatziekten. Ook patiënten met een voorgeschiedenis van hartproblemen en patiënten die hartkloppingen of kortademigheid vertonen, kunnen hun voordeel doen met de app. Bij een positieve meting kan de arts tijdig ingrijpen.

Erkenning
De erkenning kwam snel. In 2016 was er al de erkenning door de Europese farmaceutische autoriteit en momenteel is FibriCheck goed op weg om een ook door de Belgische ziekteverzekering te worden terugbetaald. Het Partena ziekenfonds doet dat trouwens nu al.

Ook de investeerders lieten snel van zich horen. Kort na de oprichting kreeg de startup 50.000 euro van de farmagroep Bayer en vorig jaar investeerden de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en het durfkapitaalfonds Volta Ventures anderhalf miljoen euro in het bedrijf.

Met de erkenning door de FDA wordt FibriCheck de eerste app voor hartritmestoornissen die in de VS verkocht mag worden. Dat is echter niet het eindpunt. FibriCheck maakt momenteel ook de vertaalslag naar smartwatches en heeft hier het voordeel dat ze op verschillende toestellen kan gebruikt worden.

Bieke Van Gorp, co-founder:


“Met de recente aankondigingen over de nieuwe Apple Watch die ook het hartritme zal kunnen registeren, voelen veel concullega’s van Apple de druk om ook een tandje hoger te steken en dat is best positief voor FibriCheck”

© Limburg Startup - LSU 2024