Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

FibriCheck is ’s werelds eerste medische app voor hartritmestoornissen die wordt goedgekeurd door de Amerikaanse farmawaakhond.

60 seconden. Meer heeft uw smartphone dankzij de Hasseltse app FibriCheck niet nodig om uw hartslag te meten. U legt uw vinger op de cameralens en de app bepaalt aan de hand van de veranderingen van de lichtintensiteit hoe snel uw hart klopt. De intensiteit van het licht verandert doordat uw bloedvaten samentrekken.

Na elke meting wordt de gebruiker gevraagd hoe hij zich voelt en of er bepaalde symptomen zijn. Vervolgens wordt alle informatie via een beveiligd kanaal doorgestuurd en wordt op basis van artificiële intelligentie een analyse uitgevoerd om het hartritme te bepalen.

 

Voorkamerfibrillatie

Het hoofddoel van de app is het detecteren van voorkamerfibrillatie, een hartstoornis die een op vier mensen boven 40 jaar kan treffen en de kans op een beroerte met factor vijf verhoogt. De app kan de aandoening tijdig opsporen, zonder gebruik te maken van externe toestellen.

FibriCheck werd vier jaar geleden opgericht. Sinds de goedkeuring door de Europese farmawaakhond eind 2016 hebben al meer dan 1.000 dokters de app voorgeschreven. Kort na zijn oprichting kreeg de start-up 50.000 euro steun van farmagigant Bayer. Vorig jaar stopten onder meer de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en het durfkapitaalfonds Volta Ventures het bedrijf 1,5 miljoen euro toe.

 

Tien pittige maanden

Het Limburgse succesverhaal beleeft nu een hoogtepunt met de goedkeuring van de Amerikaanse waakhond FDA. FibriCheck wordt zo de eerste app voor hartritmestoornissen die verkocht mag worden in de VS. ‘Het waren tien pittige maanden’, zegt Lars Grieten, medeoprichter en CEO, over het goedkeuringsproces. ‘Het moeilijkste was het aantonen van de accuraatheid en tonen dat de technologie toestelonafhankelijk werkt.’

 

FibriCheck opende eerder al een satellietkantoor in San Francisco. Het team daar wordt dankzij het fiat van de FDA sterk uitgebreid. Het bedrijf voerde al een tijd gesprekken met grote medische spelers over de integratie van zijn technologie in hun producten. De start-up verwacht dat de FDA-goedkeuring die gesprekken zal versnellen.

De Tijd riep medeoprichtster Bieke Van Gorp vorige maand uit tot een van de vijftig Vlamingen voor de toekomst.

© Limburg Startup - LSU 2024