Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Burgemeesters leren met online spel omgaan met rampen

Om burgemeesters beter voor te bereiden op crisissituaties na één of andere ramp heeft Firewolf Studios een online spel ontwikkeld voor de Provincie Limburg. Het dilemmaspel ‘Be Ready’ geeft burgemeesters de kans om te oefenen voor het echte werk. “Zij dragen immers een grote verantwoordelijkheid op zo’n moment”, zegt gouverneur Herman Reynders.

Firewolf Studios is een game en animatie studio, gelegen op Corda Campus Hasselt. Door het ontwikkelen van serious games, richten de startup zich vooral op marketing en traingsprocessen. Bij seriouse game wordt een informatieve, educatieve en/of trainingslaag ingewerkt.

Herman Reynders, gouverneur:

“Een ramp doet zich -gelukkig- niet elke maand voor, maar je kan er maar beter goed op voorbereid zijn. Een appartementsblok in lichterlaaie, overstromingen, een zweefvliegtuigje dat uit de lucht valt tijdens de wekelijkse markt. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een kans dat het zich voordoet. Het is onze taak als overheid om het onvoorzienbare te voorzien en ons daar zo goed als mogelijk tegen te wapenen. Een noodsituatie efficiënt aanpakken vergt een degelijke voorbereiding. Het zijn vooral de burgemeesters die hierin een grote verantwoordelijkheid dragen. Om hen hierin te begeleiden heeft onze dienst Noodplanning en Crisisbeheer het online dilemmaspel – een Limburgs product – gelanceerd. Aan de hand hiervan leren ze zich voorbereiden en vormen om een reële noodsituatie daadkrachtig en efficiënt aan te pakken.”

Gisteren werd in het crisiscentrum van het provinciehuis een introductiesessie georganiseerd waaraan negen burgemeesters deelnamen.

Drone

Efficiënt en juist reageren is niet zo evident als het lijkt, zo bleek. De burgemeesters kregen verschillende scenario’s van rampen voorgeschoteld en werden uitgedaagd om te reageren op toestanden die zich tijdens zo een ramp kunnen voordoen. “Er kunnen vreemde dingen gebeuren op zo’n momenten”, zegt Frieda Brepoels (N-VA), burgemeester van Bilzen. “Ik heb al meegemaakt dat in zo’n crisissituatie mensen vragen hoe het met mij gaat. Met alle goede bedoelingen, maar op dat moment ben ik in mijn hoofd wel met iets heel anders bezig.”

Marino Keulen (Open Vld) wees erop dat bij rampen verhalen een eigen leven kunnen gaan leiden op sociale media. “En dat is iets waar we absoluut rekening mee moeten houden”, zegt Keulen. “Het spel is een prima tool om je bij de pinken te houden voor het geval zich iets ernstigs voordoet.”

 

Score

Be-Ready kan door de burgemeesters ook gespeeld worden in hun eigen gemeente. “Het geeft de kans om te oefenen”, gaat gouverneur Reynders verder. “Ja, je krijgt een score. En die kan variëren van situatie tot situatie. Het uitgangspunt is dat de burgemeesters uit het spel informatie kunnen putten die belangrijk kan zijn in een crisissituatie.”

 

© Limburg Startup - LSU 2024