Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

FIT als hét aanspreekpunt voor internationale groei

Internationale plannen? Dan is een gesprek met Flanders Investment and Trade vaak de eerste stap die je neemt. In Limburg is Erik Dieussaert jouw contactpersoon. We stelden hem enkele vragen over wat FIT voor startups kan betekenen.

1. FIT is algemeen bekend, maar kan je de rol van FIT kort uitleggen in het ondernemers eco-systeem?
Flanders Investment and Trade helpt Vlaamse bedrijven exporteren en internationaliseren en overtuigt buitenlandse bedrijven om te investeren en uit te breiden in Vlaanderen.
We zijn in zo’n 100 landen actief en met ons brede netwerk van partners – van ondernemersorganisaties, federaties, over clusters tot onderzoekscentra – werken we samen aan de internationalisering van de Vlaamse economie.

2. Wie is het FIT aanspreekpunt voor startups in Limburg?
An Stammeleer en Erik Dieussaert zijn de adviseurs van FIT Limburg. An helpt bedrijven vanaf Genk tot het Noorden van Limburg. Erik heeft als regio Hasselt tot het Zuiden van de provincie.

3. Kan je enkele voorbeelden geven waarvoor een tech-startup bij FIT terecht kan?
FIT kan startups reeds van dienst zijn in de fase waarin ze hun internationaal project moeten onderbouwen. We merken dat startups vanuit dat oogpunt vaak beroep op ons doen voor allerlei vormen van marktonderzoek. De via FIT ingewonnen gegevens worden vervolgens vaak verder gebruikt om de business case naar investeerders toe hard te maken aan de hand van concrete gegevens.
Startups zijn vaak actief in een volatiele omgeving waar de business planning op korte tijd fel kan evolueren en soms zelfs volledig wordt omgegooid. Dat is iets waar FIT perfect in mee kan gaan, al doe je daarvoor best beroep op je FIT-adviseur.

4. Is dienstverlening altijd gratis voor bedrijven?
De hulp en ondersteuning van FIT is gratis. Voor de deelname aan buitenlandse groepszakenreizen, groepsstanden en andere acties wordt een deelnameprijs gevraagd.

5. Welke interessante subsidies zijn er voor startups die internationale willen groeien?
FIT stimuleert internationaal ondernemen van startups met de subsidie Starterspakket Internationalisering. Dit is een eenmalige subsidie van 7.000 euro voor Vlaamse kmo’s die nog nooit een FIT-subsidie hebben gekregen. FIT mikt op innovatieve ondernemingen of bedrijven die starten met exporteren.
Een tweetal keer per jaar lanceert FIT een open oproep voor de indiening van kandidaturen voor de toewijzing van de Starterspakketten en de volgende oproep wordt vermoedelijk midden september 2022 gelanceerd. Best dat je je als startup registreert op de FIT-website, dan wordt je via de digitale FIT nieuwsbrief hiervan op de hoogte gebracht.

Daarnaast kunnen bedrijven, die voldoen aan de voorwaarden, volgende reguliere subsidies bekomen voor:
• prospectiereis buiten de EU, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen
• deelname aan een buitenlandse beurs of niche-evenement
• ontwikkeling en vertaling van digitale internationale commerciële bedrijfscommunicatie
• oprichting van een prospectiekantoor buiten de EU, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen
• internationaal maatwerkproject

Voor het bekomen van de reguliere FIT-subsidie zijn de voorwaarden onder andere:
Vlaamse KMO zijn; er moet een economische meerwaarde zijn voor Vlaanderen (productie, tewerkstelling,…); nog geen 4 FIT-subsidies in het aanvraagjaar hebben ontvangen;…
Meer info vind je hier.

© Limburg Startup - LSU 2024