Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

FoodDESK schakelt versnelling hoger met voedsel- en allergenensoftware

FoodDESK, een data- en softwarebedrijf dat haar klanten ondersteunt en ontzorgt bij het verantwoord bereiden van maaltijden wat betreft allergenendeclaratie, voedingswaarden voedselveiligheid, foodmanagement en de veiligheid van de eindklant, haalt twee miljoen driehonderdduizend euro op. Fortino Capital, de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en een aantal privé-investeerders zijn de geldschieters in de nieuwe investeringsronde. Voor FoodDESK betekent dit een grote sprong voorwaarts. Dankzij deze kapitaalronde kan het bedrijf in België verder groeien en wil het ook in het buitenland meer voet aan grond krijgen.

FoodDESK, opgericht in 2015, helpt haar klanten met voedings- en allergeneninformatie die noodzakelijk is voor het verantwoord bereiden van maaltijden en het opstellen van betrouwbare menu- en allergenenkaarten alsook het digitaal voldoen aan alle voedselveiligheidsprocedures (HACCP). Het onderscheidende van haar aanpak zit in haar up-to-date en unieke database van voedingsmiddelen, onder continu toezicht van een professioneel team van diëtisten. Op vier jaar tijd implementeerde FoodDESK haar technologie bij 750 bedrijven en organisaties in België en Nederland. Zowel in de retailsector als in de horeca, maar vooral in de gezondheidszorg.

“Tegenwoordig heeft minimaal vijf tot tien procent van de bevolking een voedselallergie”, legt Tammo Van Leeuwen, CEO FoodDESK, uit. “Dat betekent een steeds grotere uitdaging voor alle bedrijven en organisaties die patiënt of klantveiligheid serieus nemen, met name omdat de data afkomstig van voedselproducenten geregeld inconsistenties bevatten of incompleet zijn. Tevens stelt de toegenomen wet en regelgeving steeds verdergaande eisen aan organisaties. Naast allergenen verwachten we binnenkort ook de verplichting om voedingswaarde voor bereide gerechten te vermelden, informatie die we nu al reeds beschikbaar hebben. Een team van specialisten – voedingsdeskundigen en coaches – begeleidt onze klanten en voorziet hen van de juiste tools om aan de regelgeving van voedselveiligheid te voldoen. Dankzij dit vers kapitaal zijn we in staat om onze sterke positie in België te verankeren en ondertussen ook over de grenzen van de Benelux heen te kijken.”

Unieke voedingsdatabase
Het klantenbestand van deze innovatieve start-up bestaat uit onder andere ziekenhuizen, woon- en zorgcentra, restaurants, supermarkten, bakkers en slagers. Foutieve informatie over allergenen kan namelijk desastreuze gevolgen hebben. Bovendien beheren heel wat bedrijven en organisaties in de voedings- en gezondheidssector hun veiligheidsprocedures nog steeds op een ouderwetse, analoge en tijdrovende manier. Door dat proces te automatiseren en haar klanten toegang te geven tot een database die up-to-date-informatie combineert met een team van specialisten, elimineert FoodDESK een belangrijk struikelblok. Foutieve informatie wordt onmiddellijk rechtgezet en ontbrekende gegevens worden aangevuld. Op korte termijn wordt de software verder uitgebreid met IOT functionaliteit om intelligente apparaten te kunnen integreren en artificiële intelligentie om data nog sneller te kunnen verifiëren en verbeteren.

Internationale groei
Fortino Capital gelooft in het potentieel van deze start-up. “FoodDESK heeft een innovatieve en efficiënte oplossing om een essentieel, maar tijdrovend proces efficiënter en beter te maken”, zegt Renaat Berckmoes, Partner bij Fortino Capital. “Bovendien draagt het platform bij tot de verdere verbetering van de voedselveiligheid. We kijken ernaar uit om samen met FoodDESK en LRM verder aan die weg te timmeren, en om het bedrijf uit te bouwen tot marktleider in Europa.”
LRM stond het jonge bedrijf vorig jaar al bij door middel van een lening. Nu stelt de Limburgse Investeringsmaatschappij ook kapitaal ter beschikking. “De combinatie van de voedsel- en allergenendatabase en de innovatieve tools waartoe de klanten van FoodDESK toegang hebben, bieden voor alle stakeholders van de gezondheids- en de voedingsindustrie een schat aan informatie die cruciaal is”, zegt Katleen Vandersmissen, Head of Health & Care bij LRM. “De regelgeving wordt steeds strenger en de eindklant of patiënt vraagt meer en meer transparantie en duidelijkheid. In deze groeiende markt zien we heel wat potentieel voor FoodDESK in België én daarbuiten.”

 

 

© Limburg Startup - LSU 2024