Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Groeien met aandacht voor mensen

Door LSU Coach Joris Peumans

De tijd dat Prato een start-up was, ligt al bijna 20 jaar achter me en eigenlijk zijn we nooit echt een start-up geweest. We ontstonden immers vanuit het bedrijf dat mijn vader in de jaren 70 opstartte en dat nu onder de naam ASAP HR door mijn broer Ruben wordt geleid. Prato was de IT-afdeling van de groep die op eigen benen ging staan in 1999 om haar diensten ook aan andere spelers in de interimmarkt aan te bieden.

Die kleine IT-afdeling is ondertussen uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 110 medewerkers. Daarenboven zijn we doorheen de jaren gaan participeren in andere bedrijven die nu ook tot de Prato-familie behoren. Bedrijven als Thalento®, Actonomy, HR-Technologies en Facelytix. We staan daarnaast ook mee aan de wieg van HR Tech Valley, een open innovatie community van HR Tech bedrijven.

In al die jaren als ondernemer is het altijd mijn stokpaardje geweest om het bedrijf financieel gezond te houden – EBITDA en positieve cashflow, weet je wel. Maar het is me ook duidelijk geworden dat je dit niet alleen doet. Het belang van de juiste mensen kan en mag je niet onderschatten. En dat gaat verder dan de grootste talenten aanwerven.

Zo werken we binnen Prato sinds een aantal jaren heel doorgedreven via de Scrum-methodiek. Elke ochtend staan alle teams aan het kanban-bord en het gaat hierbij niet enkel om onze developers. Tegelijk hebben we onze organisatie ook zeer vlak gestructureerd. Dit zijn vooral vormelementen die mensen ruimte geven om hun plaats in te nemen en zorgen voor een gezonde graad van autonomie in het werk.

Nog belangrijker is dat we in onze groei – alleen al het laatste jaar zijn er meer dan 20 nieuwe Pratorianen bijgekomen – steeds meer aandacht geven aan onze mensen:

 

  • Persoonlijke groei staat centraal. De 121 gesprekken tussen teamlead en medewerker is een belangrijke tool om hieraan te werken. Om onze leads hierin te ondersteunen en begeleiden werken we met een externe coach die hen via 1-op-1 coaching laat groeien in dit soort gesprekken. Maar ook onze medewerkers willen we via inspiratiesessies triggeren om hun groei zelf in de hand te nemen.

  • Pratorianen geven ‘Growth Talks’ waarop ze hun eigen verhaal brengen om de collega’s te inspireren hoe je als mens kan groeien.

  • Er zijn verschillende multidisciplinaire werkgroepen waarbij mensen op vrijwillige basis meedenken over zaken als rekrutering of de akoestiek van de kantoren.

  • Elke vrijdag is er de ‘date jar’: 4-5 mensen uit verschillende teams worden getrakteerd op een broodjeslunch waarbij ze met elkaar in gesprek gaan door (onverwachte) vragen te trekken uit de ‘date jar’. Zo leren ze elkaar op een andere manier beter kennen.

  • Onze Pratorianen organiseren meet-ups op kantoor over onderwerpen waar ze in betrokken zijn. Zo was er recent een SoCraTes café en een Lean Coffee meetup.

 

Je merkt dat hierdoor mensen zowel professioneel als menselijk groeien, dat het bijdraagt aan een ‘wij’-cultuur die het nemen van initiatief stimuleert. Ondernemen doe je immers niet alleen en top-down. Het is iets wat je samen met je mensen doet en waarin je hen dient te stimuleren.

Hier kan je niet vroeg genoeg mee beginnen! Wacht niet tot je je honderdste werknemer in dienst neemt, maar zet het in het DNA van je start-up vanaf het begin.

 

 

 

 

 

Inspiratie nodig? Geef me dan een seintje en kom gerust eens langs bij ons in Corda 6 voor een tas koffie.

LSU Coach Joris

© Limburg Startup - LSU 2024