Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Startup Essentials:
Hoe kies je voor de juiste begeleiding?
Marc Beenders, Limburg Startup

Een paar weken geleden vroeg een startende ondernemer me: “Bestaat er geen app om al mijn begeleidingstrajecten te monitoren?” Uiteraard een vraag met een knipoog, maar voor mij toch ook een vraag die me dieper deed nadenken.

We zien al enkele jaren een stijging in het aantal starters. In 2019 +9% meer starters In België. Zelfs in corona-jaar 2020 telt onze provincie tijdens de eerste 9 maanden 2% meer starters dan het jaar voordien.

De drempel om te ondernemen is de laatste jaren sterk verlaagd. Allerhande initiatieven die genomen worden om de stap tot ondernemen te vergemakkelijken werpt zijn vruchten af. Studenten worden al vroeg in contact gebracht met ondernemers, hippe locaties worden omgedoopt tot co-working plaatsen en sinds lang is het ‘cool’ om founder of CEO te zijn van je eigen startup.

De keerzijde van de medaille is een steeds groter aanbod aan programma’s, coaches, netwerken en andere initiatieven die (pré)-starters begeleiden om te leren om niet opnieuw dezelfde fouten te maken die anderen al gemaakt hebben. Voor de startende of groeiende ondernemer is het niet eenvoudig om het aanbod kritisch te bekijken. Ik zie ze vaak ‘verdrinken’ in het aanbod.

Ik krijg vaak de vraag: “Welk programma is het beste?” “Wie kan me helpen met…”

Net zoals je een businessplan opstelt voor je bedrijf moet je ook een groeiplan voor jezelf opmaken: formuleer zo duidelijk mogelijk waar je beperkingen zitten.

• Hebben je hard skills extra aandacht nodig of zijn er bepaalde softskills die aangescherpt dienen te worden? Of beide?
• Hoeveel tijd wil/kan je eraan spenderen?
• Hoe belangrijk zijn je beperkingen vandaàg om je onderneming te laten groeien?

Stel prioriteiten. Maak een persoonlijk groeiplan op in functie van de KPI’s van je bedrijf. Kies vervolgens de begeleiding die het beste past voor je: liever een traject, plenair, individueel of liever via (audio)boeken? Je vindt vandaag handige overzichten van begeleiding op de website van Vlaio. Benoem de onderwerpen die je niet genoeg onder de knie hebt en waarvoor je ondersteuning nodig hebt. Praat erover met collega-ondernemers. Stel jezelf deadlines op waarop je concrete stappen wil vooruitzetten. Wees niet te snel tevreden in je keuze. Noteer dit in een plan. Met duidelijke voorwaarden.

Durf kritisch te zijn in je keuze. Tijd is je waardevolste bezit als ondernemer. Zet deze zo efficiënt mogelijk in. Klinkt logisch, maar ik zie nog te vaak het tegenovergestelde. Met als gevolg dat je sessies moét volgen, je engagement daalt en je groei stil staat.

Ik adviseer daarom om niet enkel een businessplan met financieel plan op te stellen bij het starten van je onderneming, maar denk ook na over je persoonlijk groeiplan, gekoppeld aan de KPI’s van je bedrijf. Indien je dit goed in kaart hebt gebracht en weet welk vorm van teaching voor jou het beste werkt, dan vind je ongetwijfeld een aanbod dat perfect aan jouw behoefte voldoet.

Wil je meer info? Maak een afspraak met Marc Beenders.

 

© Limburg Startup - LSU 2024