Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Limburgse start-up haalt anderhalf miljoen euro op voor Belgische lancering en internationale doorbraak

LRM, de Limburgse Investeringsmaatschappij, en Volta Ventures investeren samen met enkele private investeerders anderhalf miljoen euro in FibriCheck, een Limburgse start-up, gevestigd op de Hasseltse Corda Campus. FibriCheck is de eerste medisch geaccrediteerde oplossing die via een app op je smartphone in staat is om vroegtijdig hartritmestoornissen te detecteren. FibriCheck behoort ook tot één van de 24 goedgekeurde projecten van actiepunt 19, een initiatief van minister Maggie De Block waarbij ze met acht Vlaamse centra bekijken hoe FibriCheck optimaal gebruikt kan worden in de klinische praktijk. Met deze kapitaalinjectie zal FibriCheck haar team verder uitbouwen, inzetten op nieuwe toepassingen en groeien op de Belgische en internationale markt.

Hartritmestoornissen, met als meest voorkomende  voorkamerfibrillatie, zijn verantwoordelijk voor 20 procent van alle beroertes. 75 procent van deze beroertes kan voorkomen worden door een tijdige screening en actieve follow-up. Met FibriCheck kan je via de app op je smartphone je hartritmeregistraties meten door je vinger 60 seconden op je camera te plaatsen. Bij een positieve meeting kan de arts tijdig ingrijpen. FibriCheck wil nu een stap verder gaan en trekt haar lancering door over heel België. Tientallen huisartsen en verschillende centra zijn reeds gestart met het voorschrijven van de app. De volgende maanden zal het jonge bedrijf sterk inzetten op de verdere uitbreiding van haar klantenbasis, nieuwe toepassingen en het versterken van haar team. In 2018 staat ook de Verenigde Staten op de agenda.

Verdubbeling patiënten hartritmestoornissen
De komende zes maanden gaat FibriCheck samen met acht Vlaamse centra, bestaande uit cardiologen, neurologen en huisartsen, evalueren hoe de app in de klinische praktijk optimaal gebruikt kan worden. Dit kadert in actiepunt 19, een initiatief van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid minister Maggie De Block waarbij de Limburgse start-up één van de 24 goedgekeurde projecten is wat betreft de evaluatie van mobiele gezondheidsapplicaties. FibriCheck is vandaag beschikbaar op voorschrift, waarbij de arts zijn patiënten op een makkelijke manier en vanop afstand kan opvolgen. In andere landen zijn er ook reeds gesprekken met andere belanghebbenden zoals verzekeringsinstellingen en farmaceutische bedrijven om te kijken hoe FibriCheck in de betreffende markten ingepast kan worden.

Lars Grieten, CEO FibriCheck:

‘Er wordt verwacht dat het aantal patiënten met hartritmestoornissen zal verdubbelen tegen 2050. Symptomen tijdig opsporen en deze makkelijk opvolgen, zal in de toekomst enkel belangrijker worden. Onze toepassing past helemaal in de evolutie die de zorgsector doormaakt. We gaan van een ziekte genezen naar ziekte voorkomen’

Kapitaalsinjectie
FibriCheck, gevestigd op Corda Campus in Hasselt, wil met deze kapitaalsronde sterker inzetten op de commercialisatie binnen en buiten België. ‘FibriCheck is een mooi voorbeeld van een cross over start-up die ontstaan is in de community die we de laatste jaren aan het uitbouwen zijn in Limburg. FibriCheck is actief in de ICT-wereld alsook in de health care sector. Ze combineren met deze tool hun expertise in beide domeinen. De internationale interesse in de toepassing toont bovendien ook aan dat het potentieel heeft om op korte tijd snel te groeien’, zegt Stijn Bijnens, CEO LRM.

Deze investering laat het jonge bedrijf toe om haar productontwikkeling te versterken. ‘De toepassing van FibriCheck is echt wel revolutionair, want tot op vandaag is er geen enkele andere tool op de markt die dit aankan. Bij deze toepassing is er geen extra hardware nodig om de diagnose te kunnen stellen. Het feit dat dit mensen op zeer eenvoudige manier kan ondersteunen is een mijlpaal in de medische wereld’, zegt Filip Vandamme, managing partner Volta Ventures.

© Limburg Startup - LSU 2024