Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Colossus uit C-mine Crib maakt grootste 3D printer

De Genkse start-up Colossus is volop aan het proefdraaien met een gigantische 3D-printer die zopas werd geleverd door machinefabrikant IMA uit Houthalen-Helchteren. Het toestel is uniek omdat het 50 keer sneller dan andere de meest diverse objecten kan printen. De toepassingen kunnen tot 3 op 1,5 meter groot zijn en uit tientallen soorten van gerecycleerd materiaal bestaan.

Een stoel van oude PET-flessen? Een gigantische vaas uit carbon of een levensgroot standbeeld van brons? Deze machine kan het allemaal. “We zijn vertrokken met het idee om de plastic drinkbekers van Pukkelpop te recycleren en er stevig meubilair van te maken”, vertelt Philippe Merillet van Colossus, gevestigd in C-mine Crib Genk.

“Niemand van de bestaande leveranciers in 3D-technologie had een goede oplossing in huis: ofwel was het te duur, ofwel duurde het te lang, ofwel was ons product te groot. En dus zijn we zelf een nieuwe technologie gaan ontwikkelen om snel grote hoeveelheden afvalkorrels te extruderen om er grote 3D-objecten mee te maken.”

Grootste
Colossus ging voor de bouw van de machine aankloppen bij IMA in Houthalen-Helchteren. “Ze hebben hier vijf maanden geleden hun plannen en alle vereiste functionaliteiten neergelegd”, zegt Joris Ceyssens van IMA. “Daarop zijn we met ons team aan de slag gegaan om zowel de hardware als de software van de printer te ontwikkelen. Daarbij werden nog andere Limburgse bedrijven betrokken zoals Vansichen Lineairtechniek en Budé, die de container heeft geleverd omdat het een mobiele installatie moest worden.” Met de huidige omvang behoort deze 3D-printer tot de drie grootste in de wereld.

Zomerfestivals
De bedoeling van het eerste exemplaar is om de oneindige mogelijkheden aan het grote publiek te tonen. Eén zijde van de container bestaat uit glas, zodat iedereen, op iedere locatie, de machine in werking kan zien. “We willen hiermee de wereld rondtrekken”, aldus Philippe Merillet. “Je moet het zien om het te kunnen geloven. Zo zullen we de installatie plaatsen op een aantal zomerfestivals, zoals Pukkelpop en Tomorrowland, waar de bezoekers kunnen zien hoe hun oude drinkbekers veranderen in functionele objecten. Het kan bedrijven en overheidsbesturen overtuigen om bijvoorbeeld meubilair te laten maken van hun eigen afval. Goed voor het milieu en voor de werkgelegenheid in eigen streek.”

Limburgse fabriek

Concreet gaat Colossus nu met de eerste machine tientallen granulaten als grondstof uittesten. Zo weet iedere potentiële klant direct of zijn afval kan dienen voor de gewenste toepassingen. “We testen alles uit: plastic gemengd met carbon, glasvezel, hout, brons, ijzer of rubber, noem maar op. Dit in alle kleuren en vormen. De mogelijkheden zijn oneindig en daarom is er al veel interesse uit binnen- en buitenland. We gaan zowel de technologie en onze installaties verkopen, als zelf een productiefaciliteit opzetten. Daar kunnen bedrijven, designers, kunstenaars en privépersonen hun unieke objecten door ons laten printen. Als start-up zoeken we nog investeerders om onze capaciteit uit te breiden en liefst ergens in Limburg onze fabriek op te bouwen”, besluit Philippe Merillet.

© Limburg Startup - LSU 2024