Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

BioVille – de health- & care-incubator op de universitaire campus in Diepenbeek – opent vandaag officieel haar derde vleugel. Met deze uitbreiding van 2.000 m² verstevigt BioVille haar positie als koploper in BioTech, MedTech en Digital Health. De nieuwe vleugel richt zich specifiek op scale-ups en is een logische volgende stap om van BioVille een dynamisch businessdistrict te maken, en dit binnen de ruimere context van de Health Campus. Het gaat om een totale investering van 4.319.500 euro, afkomstig van EFRO, de Provincie Limburg en BioVille met haar aandeelhouders LRM, UHasselt en POM Limburg. invoX Respiratory Innovation Centre (tot voor kort bekend als Softhale), het farmabedrijf dat in maart 2021 overgenomen werd door een internationaal bedrijf, trekt er over enkele weken in. Ook het Belgische Rejuvenate Biomed verhuist deze lente naar de gloednieuwe vleugel. Aandeelhouders LRM, POM Limburg en UHasselt zijn samen met Jo Brouns, Vlaams minister van Economie en Innovatie, alvast enthousiast over deze nieuwe mijlpaal.

Met de opening van haar nieuwe vleugel faciliteert BioVille nog meer de versnelling van innovatieve zorg en bijkomende ontwikkelingen in de BioTech, MedTech en Digital Health. De health- & care-incubator trekt zo groeibedrijven aan die nood hebben aan extra kantoorruimtes, laboruimtes en vergaderfaciliteiten én verstevigt tegelijk haar marktleiderspositie. Een extra troef die BioVille de wind in de zeilen geeft, is de connectie met imec en de academische wereld zoals UHasselt. Daarenboven leiden de locatie binnen de Euregio en het netwerk tot nog heel wat andere opportuniteiten voor samenwerking en kruisbestuiving.

Tom Vanham, algemeen directeur LRM: “In de toekomst zullen er op BioVille nog meer uitbreidingen komen om naast start-ups en scale-ups ook grotere health- & care-bedrijven naar de Diepenbeekse site te brengen. Die ambitie wordt alvast gesmaakt. Het farmabedrijf invoX België (ook wel het invoX Respiratory Innovation Centre genoemd), dat in handen is van één van de top 50 farmaceutische ondernemingen, neemt als eerste zijn intrek in de nieuwe vleugel van BioVille. Ook het onafhankelijke Belgische biomedische bedrijf Rejuvenate, dat focust op het verband tussen fundamentele verouderingsmechanismen en chronische aandoeningen, verhuist naar onze nieuwe vleugel. Kortom, BioVille is dé uitgelezen plek voor bedrijven met die focussen op BioTech, MedTech en Digital Health, en die zo werken aan de gezondheidszorg van morgen.”

Ook mede-aandeelhouder UHasselt is opgetogen over de nieuwe vleugel. Prof. Dr. Piet Stinissen, Directeur Limburg Clinical Research Center: “Als universiteit hechten we veel belang aan een sterke connectie met het bedrijfsleven en de zorgsector. BioVille faciliteert dit op fantastische wijze, zowel met de bestaande infrastructuur als met de nieuwe vleugel. Door de inbedding van BioVille in de Diepenbeekse Health Campus ontstaan extra opportuniteiten voor samenwerking met ons onderzoek en onderwijs.”

Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns: “Op Bioville wordt gewerkt aan de gezondheidszorg van de toekomst. Met 1,3 miljoen EFRO-middelen ondersteun ik graag de verdere groei van deze plek waar bedrijven en onderzoekers hun innovatieve ideeën omzetten naar voor iedereen bruikbare producten en diensten. Samen zorgen we zo voor een betere gezondheidszorg voor onze burgers. Limburg is met dit project, waar vele partners elkaar vinden, weerom een voorbeeld voor Vlaanderen.”

“Een innovatieve campus bloeit op dankzij een incubator. BioVille, de nestor van de incubatoren in Limburg, speelt dan ook een sleutelrol in de verdere uitbouw van de Health Campus. Dankzij eerdere investeringen is BioVille vandaag al een levendig centrum voor innovatie en digitalisering, maar de toevoeging van een derde vleugel zal nog meer start-ups en groeiende bedrijven nieuwe groeikansen bieden. Met steun van Europa (1,3 miljoen euro) en de provincie Limburg (500.000 euro) vergroot BioVille het ecosysteem van de Health Campus. Limburg bevestigt hiermee opnieuw zijn pioniersrol in de kwaliteitsverbetering van de gezondheidszorg”, stelt Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg.

De totale investering van deze nieuwe vleugel bedraagt 4.319.503,59 euro en kadert in het EFRO-project van de verdere uitbouw van BioVille. Naast Europese steun, wordt het project gerealiseerd met middelen van BioVille (met haar aandeelhouders LRM, UHasselt en POM Limburg) en de Provincie Limburg.

© Limburg Startup - LSU 2024