Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Health- & care-incubator in Diepenbeek krijgt gloednieuwe vleugel

BioVille versterkt positie in BioTech, MedTech & Digital Health


BioVille – de health- & care-incubator op de universitaire campus in Diepenbeek -, haar aandeelhouders – LRM, POM Limburg en UHasselt –, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie & Landbouw Jo Brouns en gedeputeerde van Economie Tom Vandeput, kondigen officieel de start van de bouw van een nieuwe, derde vleugel aan. De uitbreiding van 2000m², specifiek gericht op scale-ups, moet de positie van BioVille versterken als koploper in de BioTech, MedTech en Digital Health. De nieuwe vleugel bestaat uit drie verdiepingen en heeft als doel om het ecosysteem verder uit te breiden met zorgorganisaties en bedrijven die er nieuwe toepassingen zullen ontwikkelen voor de gezondheidszorg. Het nieuwe gebouw zal tegen de zomer van 2023 klaar zijn om in gebruik te nemen. De nieuwe vleugel vraagt een totale investering van 4.319.503,59 euro. De middelen zijn afkomstig van EFRO, LRM en de provincie Limburg.

Ruimte voor groei
De nieuwe vleugel op BioVille zal de versnelling van innovatieve zorg en bijkomende ontwikkelingen in de BioTech, MedTech en Digital Health verder faciliteren. De focus ligt op groeibedrijven die nood hebben aan bijkomende infrastructuur.

De health- & care-incubator biedt met de nieuwe vleugel een antwoord op de vraag van bedrijven naar extra kantoorruimtes, laboruimtes en vergaderfaciliteiten. De gebruiker staat centraal. Daarom worden de verdiepingen casco opgeleverd zodat elk bedrijf kan gaan voor een inrichting op maat in functie van de behoeften. In de nieuwe vleugel komt een centrale receptie en bedrijven die zich er vestigen, krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van de ondersteunende diensten van BioVille.

Business district
“BioVille, nu reeds het economisch kloppend hart van de site, wil verder uitgroeien tot een dynamisch business district, en dit binnen de ruimere context van de Health Campus”, zegt Tom Vanham, algemeen directeur van LRM. “Deze gloednieuwe vleugel past in die ambitie. In de toekomst zullen er nog bijkomende ruimten, laboratoria en andere voorzieningen komen om niet alleen startups en scale-ups, maar ook grotere health- & care-bedrijven naar de site te brengen. We reiken daarnaast ook de hand aan alle actoren uit de zorgsector om het bestaande ecosysteem te versterken. Connecties met imec en de academische wereld zoals de UHasselt zijn er al, en er is ook al veel interactie met de bestaande projecten en initiatieven van BioVille. Er zitten nog heel wat opportuniteiten voor samenwerking of kruisbestuiving aan te komen die dit nieuwe project alleen maar ten goede zullen komen. BioVille maakt ook deel uit van het incubatorennetwerk dat LRM samen met partners ontwikkeld heeft in Limburg.”

EFRO-project
“De afgelopen 10 jaar werd er in Limburg sterk ingezet op de uitbouw van de Health- & Care-sector”, zegt Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw. “Innovatie en groei zijn daarbij een absolute prioriteit. BioVille faciliteert al jaren de versnelling in de gezondheidszorg en biedt de sector met deze nieuwe vleugel nog meer mogelijkheden voor opleidingen, onderzoek en ontwikkeling, productie, proeftuinomgevingen en internationalisatie. In 2020 opende BioVille ook de deuren van het Digital Health House, een ander project dat mede dankzij EFRO-steun tot stand komt. Door de faciliteiten en het aanbod te blijven vernieuwen en uit te breiden, creëert BioVille een ideale voedingsbodem voor bedrijven en organisaties die bouwen aan de gezondheidszorg van morgen.”

“POM Limburg heeft in 2021 een ambitieus toekomstplan voor de universitaire campus uitgetekend. De campus wordt een kruispunt van innovatie, ondernemerschap en talentontwikkeling”, zegt gedeputeerde van Economie Tom Vandeput, tevens voorzitter van NV Wetenschapspark Limburg. “De Health Campus is daarin een wezenlijk onderdeel. Deze campus wordt een grootschalig innovatie- en democentrum voor de zorg van de toekomst. Stapsgewijs realiseren we een sterk ecosysteem met innovatieve onderzoeksprojecten, nieuwe infrastructuur en ruimte voor innovatieve bedrijven. Die kunnen zich vestigen in een nog nieuw te ontwikkelen zone achter Bioville of in de incubator zelf. De derde vleugel zorgt alvast voor een bijkomende troef voor bedrijven actief in de digitalisering van de zorg. Vanuit de provincie brengen we daarom 500.000 euro in in de investeringskost.”

De totale investering bedraagt 4.319.503,59 euro en kadert in het EFRO-project van de verdere uitbouw van BioVille. Naast Europese steun, wordt het project gerealiseerd met middelen van LRM en de Provincie Limburg. In 2021 werd de omgevingsvergunning afgeleverd. De derde vleugel werd uitgetekend door DBV Architecten, aannemer Edibo nv is verantwoordelijk voor de bouwfase.

© Limburg Startup - LSU 2024