Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

HightTech-job in 18 maanden

Bedrijven vinden steeds moeilijker IT-personeel. Om dat tekort op te vangen, starten de Hasseltse Corda Campus en zijn Nederlands-Limburgse tegenhanger Brightlands Smart Services Campus in samenwerking met verschillende hogescholen uit België en Nederland eind dit jaar met de internationale opleiding Train4SmartServices. “Ideaal voor mensen die zich willen bij- of omscholen naar een job die future proof is”, aldus algemeen directeur Raf Degens van Corda Campus.

De zogenoemde war on talent, de steeds moeilijkere zoektocht naar IT-personeel, manifesteert zich op de Corda Campus nagenoeg elke dag.

“De bedrijven die op de Corda Campus gevestigd zijn, hebben permanent ruim 100 vacatures die vaak moeilijk opgevuld raken en dat wordt er niet beter op. Vandaag werken er in de 220 bedrijven op de Corda Campus ruim 3.500 mensen. Met de uitbreiding komen er nog 1.500 bij. Die mensen moeten natuurlijk gevonden worden.”

De krapte op de markt van de technologische jobs stopt niet op de oever van de Maas. Ook in Nederlands-Limburg zijn bedrijven vaak lang op zoek naar IT-werknemers.

De Corda Campus en zijn Nederlands-Limburgse tegenhanger Brightlands Smart Services Campus in Heerlen sloegen daarom de handen in elkaar en zagen dat niet alleen de gemeente Heerlen, maar ook vijf toonaangevende hogescholen hun schouders onder het project zetten. Het gaat daarbij om de Fontys Hogeschool Eindhoven, Hogeschool PXL Hasselt, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Open Universiteit en Zuyd Hogeschool. De opleiding werd ook door de VDAB erkend en ondersteund zodat ook werkzoekenden kunnen deelnemen. Marianne De Vriendt: “De opleiding is een mooie aanvulling van het bestaande aanbod.”

Passie
De opleiding Train4Smart Services staat open voor iedereen met een passie voor IT, legt projectleider Janou van de Vorst uit. “Een technologische achtergrond of voorkennis is geen must, de opleiding is er ook voor iedereen die zich wil om- of bijscholen naar een job die ook in de toekomst werkzekerheid biedt.”

Raf Degens van Corda Campus denkt daarbij onder meer aan mensen die vandaag nog goed zitten in hun job, maar die vrezen dat hun baan binnen enkele jaren bedreigd is. Door de robotisering en automatisering staan de komende jaren immers heel wat jobs op de tocht. “Neem nu een bankbediende met een aantal jaren dienst. Nu heeft hij nog een job met zekerheid, maar met de voortschrijdende automatisering dreigt die misschien wel te verdwijnen. Ook een leraar die uitgekeken is op zijn job, behoort tot het doelpubliek, terwijl ook een productiearbeider in een fabriek toegelaten kan worden. Vooraleer de kandidaten tot de opleiding worden toegelaten, is er hoe dan ook een screening.”

Inspanning
De opleiding die in november van start gaat, verwacht van de deelnemers wel een inspanning. “Dit is geen opleiding van een paar maanden waar je vrijblijvend op inschrijft”, aldus Francis Vos, hoofd

van het departement IT van de Hogeschool PXL. “De opleiding duurt 18 maanden en vergt een investering van de deelnemers. Het is bovendien een opleiding die over de grenzen heen gaat. De lessen worden zowel in groepsverband als online gegeven, op afwisselende locaties in Nederland en in België. Dat maakt het programma erg toegankelijk. De cursisten staan bovendien voortdurend in contact met docenten en volgen stages in verschillende bedrijven.”

Startschot

Het startschot van de opleiding wordt gegeven op 13 september in Heerlen. Op 18 oktober om 16 uur is er dan een tweede kick off op de Corda Campus. Zowel cursisten als geïnteresseerde bedrijven zijn dan welkom.De opleiding staat open voor 70 cursisten die in twee golven van start gaan, de eerste in november en de tweede in januari.

Voor de opleiding wordt 3,4 miljoen euro uitgetrokken, waarvan de helft wordt gefinancierd met Europese middelen. Ook het provinciebestuur ondersteunt het project.

train4smartservices.eu

© Limburg Startup - LSU 2024