Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

“Hogere efficiëntie in operatiekwartieren is niet alleen wenselijk maar ook noodzakelijk”

Het verhaal van DEO.Care kan je lezen in het recente LSU Magazine. Wil je graag eene exemplaar? Laat hier je gegevens achter.

Samen zeker dertig jaar ervaring in de medische sector. De drive om nieuwe inzichten om te zetten in concrete projecten. Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan bij Jeroen Dille en Tim Clijmans, founders van DEO. Laureaat bij Startup van het Jaar 2020, maar vooral een startup met een missie: medische operatiekwartieren efficiënter maken via datagedreven technologie. “Zien wat voor impact je teweegbrengt voor je klanten en netwerk, is de ultieme motivatie.”

Het idee van DEO is simpel: big data uit het operatiekwartier worden gelinkt aan best practices uit industrieën en technologieën om medische ecosystemen zoals operatiekwartieren efficiënter te maken. En dat is nodig. Jeroen Dille, CEO: “De vergrijzing brengt een groei van zorg met zich mee, en dat zorgt voor grote druk. Dat was in 2016 al zo, maar is met de coronacrisis alleen maar groter geworden.”

“DEO staat voor Data-driven Efficiency in the Operating Room. We hebben een predicatief model gebouwd dat in eender welk ziekenhuis data genereert over processen, identificeert wat efficiënter kan én de impact van verbeteringen voorspelt. Het gaat over de chirurgie, de inrichting, de voorbereiding en opruim na een operatie. Welke materialen en best practices werken goed, hoe ergonomisch is het proces…”

“Om al die factoren en hun impact in kaart te brengen, baseren we ons op data en baselinemetingen die we verzamelden in het medisch operatiekwartier bij zo’n vijftien ziekenhuizen wereldwijd.”

“Doordat we een geautomatiseerd predicatief model hebben ontwikkeld, kunnen we meteen tonen wat mogelijke veranderingen teweeg gaan brengen met behoud van zorgkwaliteit. Zowel op het vlak van algemene werking, belasting van het zorgteam als op financieel vlak. ‘Als je dit verandert, gaat dat de impact zijn. Als je nu investeert in die technologie, gaat die investering binnen die termijn renderen.’ Dat is belangrijk om zowel het management, de chirurgen en de staf op een lijn te brengen. Er zit een win voor iedereen in het verhaal.”

Klein ondernemerschap for life
Tim Clijmans, CFO: “Ik ben na mijn studies al snel het ondernemerschap in gedoken. Met Mobelife zat ik meteen in de zorgsector. We waren wereldwijd actief in een veertien landen toen we onderdeel werden van een beursgenoteerd bedrijf. Maar geef mij maar het kleine ondernemerschap. Daarom heb ik samen met Jeroen en David Van der Auwera OrthoGrow opgericht, het moederbedrijf van DEO.”

“OrthoGrow zelf is begonnen als consultancybedrijfje in de medische sector, maar verschoof al snel richting R&D naar efficiëntie in operatiekwartieren. De consultancyopdrachten gaven ons inzichten in de noden van de sector, en het kapitaal om onze R&D voor DEO in het begin zelf te bekostigen.”

U-S-A!
“De Verenigde Staten was voor ons vanaf het begin een belangrijke groeimarkt. Daarom zijn we al in de pilootfase naar daar getrokken. We hadden er een netwerk uit onze vorige werkervaringen, maar werden ook ondersteund door het FIT. Ondertussen hebben we een kantoor in Boston, met twee medewerkers. Zo hebben we meer voeling met het land en kunnen we opportuniteiten gemakkelijker grijpen. En met de coronacrisis blijkt het ook véél gemakkelijker dat we een team ter plekke hebben.”

Dat brengt ons onvermijdelijk bij de impact van corona. Jeroen: “We hebben onze roadmap in 2020 volledig moeten omgooien. In plaats van te focussen op internationalisatie, kreeg een doorgedreven R&D onze aandacht. We ontwikkelden remote capturing, waarmee we via videobeelden data capteren, en niet meer met onze mensen in het operatiekwartier moeten zijn. Kortom: corona vertraagde onze geplande internationalisatie op korte termijn, maar onze technologie is nu wel next level voor opschalen op de langere termijn.”

Tim: “Ik denk dat corona de grootste uitdaging is in mijn carrière. Of ja, ik ben er zeker van (lacht). Het is de ultieme beproeving van flexibel zijn en snel schakelen. Je werkt echt van dag tot dag. Op de flow van besmettingscijfers en nieuwe maatregelen. We hebben er ook voordelen uit kunnen halen, maar het is voor velen een zware uitdaging om er goed door te komen.”

Jeroen: “Je hebt tijdens zo’n crisis weinig controle, terwijl ondernemers net graag zelf hun koers bepalen. Laat ons zeggen dat de coronacrisis ons tussen wel heel veel ijsschotsen liet laveren.”

I get by (with a little help of my friends )
“We hebben vanaf het begin optimaal gebruik gemaakt van de structuren die voor startups bestaan, en hebben ons goed laten omringen. Samen met Vlaio voerden we onder andere een haalbaarheidsstudie uit, LRM was een van onze eerste investeerders en een belangrijke support. En we hebben wel wat adviseurs die met ons meedenken. Het gros van de bedrijfsvoering moet je zelf doen. Maar je hoeft er wel niet alleen voor te staan.”

“Dat is een tip die ik wil geven aan starters: zorg dat je de juiste personen rond je hebt. Ik ben blij dat ik samen onderneem met mijn twee co-founders. Het zijn niet alleen mijn schouders die alles moeten dragen. We zitten alle drie in een levensfase waarin je thuis een familie hebt waar je ook bij wil zijn. Ik denk niet dat ik dat alleen had kunnen doen.”

Tim: “Wat ik, vanuit mijn functie als CFO, nog wil aanraden: het is misschien onsexy, maar zorg dat je financiën en structuren op punt staan. Er gaan momenten komen waarop je snel moet schakelen. Bijvoorbeeld tijdens financieringsrondes bij banken en investeerders. Als je zaakjes dan op orde zijn, wekt dat vertrouwen. En ook: hou je je financiën niet overzichtelijk, dan vlieg je in feite blind. En niemand smakt graag tegen de muur.”

© Limburg Startup - LSU 2024